Конзолна къща в Созопол

Иван Дюлгерски, Университет по архитектура, строителство и геодезия, София


за проекта


Конзолната къща e ситуирана в град Созопол, на изключително стръмен терен. Погледа към морето и автомобилния достъп е от северната страна спрямо имота.

От концептуална гледна точка, къщата представлява смесица от двa паралепипета. Единия, от които е изнесен конзолно напред към улицата, стъпил върху другия и подпрян на две “V” колони.

Идеята за създаване на пространство, използвайки само два доминиращи елемента ме привлече много. По тази причина създадох масивен, но елегантен обем, уникална индивидуална минималистична къща, дължаща се на разделението и обема й.

Фасадите са решени с голeми отвори (прозорци) към източното изложение и към морето.

Използвал съм четири основни материала - декоративен камък, бяла мазилка, дъсчена обшивка и черен метал. Единия паралелепипет, който е свързан с терена е облицован с декоративния камък придаващ натуралност и се свързва с природата. Терасата и конзолната долна част е решена с дъсчената обшивка. Другите два материала дооформят семпло сградата. Така е получен чистия вид на сградата, който не е натрапчив, но привлекателен като не съм прекалил с използването на много различни материали.

Чрез свързването на тези доминантни материали, конзолната къща се вписва в природата. Големите прозорци на стаите я правят леко прозрачна, създавайки перфектната смесица между лекота и масивност.

Конзолната къща от планиметражна и функционална гледна точка е проектирана както следва:

• На приземния етаж се намират всекидневната с поглед към морето и излаз към южния двор, тоалетната, след това се изкачва едно стълбично рамо и се достига до трапезарията с кухнята, родителска спалня със собствена баня, всички от които са в пълна функционалност с външния басейн и източния двор.

• На горния етаж има две спални, които гледат към морето с обща голяма тераса, баня и тоалетна.

•В сутерена е разположено мазе и фитнес. Също така конзолната част работи като подслон за два автомобила.    

Външното осветление е разположено по каменните стени, в басейна и по долната част на конзолата.

 

Автор


Иван Дюлгерски

Университет: Университет по архитектура, строителство и геодезия

Специалност: Архитектура

Година на обучение: 3-а