Концертна зала

Георги Събев, Минчо Стоянов, Университет по архитектура, строителство и геодезия, София


за проекта


Проектът цели да екзалтира на пръв поглед невидими напрежения зададени от обкръжаващите ситуацията обекти. Тези обекти чрез своите метафизични свойства влияят пряко на околната среда, карайки земната маса да се надигне в най-слабата част на терена и така от пукнатините да образува пространства.

Ситуацията се намира между бул. Шипченски проход и ул.акад.Людмил Стоянов в близост до зала Универсиада и Министерството на външните работи. На ситуацията се намира и Инструменталния факултет към Националната музикална академия. Всички тези характеристики на ситуацията ни провокираха да проектираме концертна зала.

  Ситуационото решение осигурява голямо площадно пространство за обществено ползване.

Кампусът, състоящ се от концертна зала, консерватория, библиотека, галерия и работилници, в съчетание с отлична локация в гр. София, образуват идеален културен център.

Близостта на зала Универсиада, академията и ново проектираната консерватория, ще зареди мястото с млади и креативни хора.

  Формообразуването на трибуните в залата е продиктувано от концепцията на проекта, тяхната динамична форма осигурява богата акустична среда и допринася за по- добрата видимост. Формата предразполага за лесен достъп и евакуация. Достъпът до залата е осигурен посредством пасарелки на различни нива. Всяко едно от нивата има директен излаз до евакуационна клетка.

  Интериорното решение на лобито пресъздава пространствено емоционалното въздействие на средата в района. Съчетание на обилни зелени площи, метални огради, тухлени зидове, отъпкани пътеки и музика носеща се от Консерваторията, създават чувство за една забравена от хората среда, благодарение на което природата е възвърнала това което и е било отнето по един много естествен и поетичен начин. 

Автор


Георги Събев, Минчо Стоянов

Университет: Университет по архитектура, строителство и геодезия

Специалност: Архитектура