Проект 2: Интериорен проект „Героите сме ние"

Детска болница по хирургия и травматология – УМБАЛСМ „ Пирогов“, София, България


за проекта


/ТАБЛО № 1/

Проектът „We are the heroes” / “Героите сме ние”/ , разработва  детското отделение по спешна медицинска помощ на  партерния етаж на УМБАЛСМ „ Пирогов“  в гр. София. Зоната за изчакване и регистрация на малките пациенти е развита в духа на морските приключенски игри с образователен характер. В центъра на пространството е  регистратурата, която е  оформена , като кораб, посредством  подходящи за целта декоративни елементи , като корабен рул, спасителни пояси и декоративни въжета.

Понижението на тавана над регистратурата е с цел обособяване на зоната и във вертикала, чрез допълнителни осветителни тела за вграждане, тип „Луна“.  Меката мебел, предвидена за изчакване,  представлява отделни модули, позволяващи различни конфигурации на подреждане  и  цветово  решение. В трите  зони с  мека мебел за изчакване са предвидени “touch screen” екрани, вградени в плотовете на масичките, с образователни игри на морска тематика. Масичките са фиксирани към пода, като плотовете ще позволяват завъртане на екрана, спрямо позицията на седящия. 

Останалите модули за сядане са подредени под формата на  разноцветна морска вълна. Подът,  и  частично стените,  е решен в ПВЦ  облицовка, позволяваща оформянето на компас централно на регистратурата,  делфини,  вълни и други декорации,  допълващи морската визия на пространството.  Пространственото решение, ще позволи на децата да се чувстват  самите  те , като  „Героите на 7-те морета“, стимулирайки въображението им и провокирайки ги да мечтаят да бъдат морски капитани, моряци, пирати и  още много други приказни герои. 

Веднъж озовали  се в  „корабът“, пред децата ще се открие необятната красота на морското дъно, преминавайки през останалите стаи и кабинети на партерния етаж на детското отделение.

 

/ТАБЛО № 2/

 Необятното синьо море посреща своите малки герои  и във вътрешността на „кораба“.  Коридорът е решен  отново с  ПВЦ облицовка по пода и частично по стените.  

Върху пода символично са  развити дълбините на морето, като прехода по морето става посредством „ дървен мост “. По този начин, освен, че се подчертават ходовите линии, се направлява и движението във всички коридори на  партерния етаж.  По стените, освен стената ПВЦ облицовка, е предвиден и стенен хоризонтален  протектор,  устойчив на удари от колички и  др. В стенния протектор може да се вгради диодна лента за дифузно осветяване на коридорните пространства. 

По стените са разположени  „люковете на кораба“, разкриващи изображения от морското дъно и, ако все пак се наложи на някой малък герой да остане да пренощува в отделението, то, попадайки в болничната стая, пред него ще разкрие един голям  морски свят,  посредством изображението на цялата стена,  на която се намира телевизорът.  На срещуположната стена  е предвидена открита етажерка, където да ги очакват образователни книжки и занимателни игри,  които ще допринесат за по-приятният престой на децата.  

Автор


инж.дизайнер Божана Йорданова

Университет: Лесотехнически университет

Специалност: Инженерен дизайн на мебели и интериор

Година на обучение: Завършила 2005 г.