Проект 13: „Супергерои“

Местоположение: Педиатрия: Коремна и гръдна хирургия и кърмачно, II етаж, София, България


за проекта


Настоящият проект е за оформление на интериорните пространства в детско отделение на УМБАЛСМ „Пирогов“, гр. София. Разработено е едното крило на втория етаж, като е развита темата „Супергерои“. Идеята на проекта е да се създаде приятна и жизнерадостна атмосфера в детското отделение, да се избегне често срещаната подтискаща обстановка. Въпреки, че става дума за болница, интериорното оформление може да подейства положително на децата и те да се чувстват приятно и спокойно. В проектното решение са предвидени рисунки по стените, както и занималня.
 
Една от основните концепции в проекта е употребата на светли цветове, които действат успокояващо, символизират хармония и жизненост. По тази причина основно са използвани светлосини тонове. Белият окачен таван е растерен, с размери 60х60 см. Подовата настилка е от два цвята светлосиньо рулонно PVC. В коридора две свободни вълнообразни линии разделят двата нюанса, като в едната част е по-тъмносиньо, а другата – по-светло. Цокълът в коридорите, който е с височина 1,20 м е решен в три цвята – светлосиньо, тъмносиньо и червена вълнообразна ивица в средата. По белите латексови стени, над цокъла, в коридорите, болничните стаи и занималнята има рисунки на едни от най-любимите супергерои на децата – Spiderman, Superman, The Flash и др. Вратите в отделението са бели, единствено тази на занималнята е в син цвят. Избран е бял цвят за вратите, тъй като има възможност на места рисунките по стените на супергерои да преминават и по някои от вратите. Болничните стаи са светли, подовата PVC настилка също е в светлосин цвят, по стените има изсветлени постери на супергерои. Леглата и мебелите са в бяло, а възглавниците играят роля на цветни акценти и са сини. Цокълът в болничните стаи, а и в другите помещения също е с височина 1,20 м и е син.
 
В дадените чертежи най-голямото помещение е отредено за болнична стая, но в проекта, то е префункционирано като занималня. Настилката и тук е от рулонно PVC в два светлосини нюанса, отново разделени от вълнообразна линия, но тук се появяват и цветни лилави кръгове. Има няколко рисунки по стените – изобразени са Superman и The Flash. Масите, на които децата могат да играят, рисуват или четат са бели, а столчетата са лилави. Има възможност за
прегрупиране на мебелите. В помещението има и замък за игра, уредба, телевизор, шкафове и стъпаловидна бяла секция, в която могат да се съхраняват книжки за четене или оцветяване, а също така и играчки. В единия край на занималнята е обособен кът с мека мебел – бял диван с плавни форми и два жълти барбарона, пред които има цилиндрична маса.
 
Местата за сядане в чакалнята представляват цветни акценти в композицията – това са двата светлолилави дивана, пред които е предвидена и правоъгълна маса.
 
Настоящото интериорно решение има за цел създаването на място, което да действа положително на малките деца, място което не се асоциира с типичната мрачна обстановка, място, което дава надежда. Концепцията, развита в проекта е изчистено решение, включващо малък набор цветове, но същевременно създаващо спокойна и жизнерадостна атмосфера у най-малките, а защо не и у по-големите.
Нонна

Автор


Нонна Сомлева

Университет: Нов Български Университет

Специалност: Архитектура

Година на обучение: 5