Проект 5: "Герои на 7-те морета" - идея за интериорно пространство

Партерен етаж - чакалня, София, България


за проекта


В настоящия проект за интериорно решение на входното пространство и чакалнята при регистратурата са запазени максимално всички налични и вече обработени повърхности на стени при извършения скорошен ремонт. Запазени са настилките, дограмата и растерният окачен таван.

  Съществуващата настилка е от естествени мраморни плочи, които са много здрави и лесни за поддръжка. Те подлежат само на полировка. Настилката на рампата към момента е бетонна и предвиждам обработка със саморазливно 3D подово покритие с тематична рисунка.

  Като естествен акцент в интериора, съобразно темата на проектното решение, е поставен аквариум, който служи и като ограничаващ парапет между стълбата и рампата.

  В овалния учaстък от разпределението предвиждам детски кът с детска масичка и столчета. Там разполагам и LCD интерактивен дисплей  с touch-screen, който функционира едновременно като телевизионен екран, интерактивна дъска и проектор. С този сензорен дисплей децата имат лесен достъп до писане, рисуване и игри.

  В останалото пространство има 2 къта с обща мека мебел и 2 маси.

  Предвид на това, че отделението е детско, всички мебели, както и аквариумът са със заоблени, неостри ръбове. Аквариумът е от двойно закалено стъкло. Масичката в детския

кът е кръгла. Като цяло обзавеждането е решено в два основни цвята на синята гама.

  Над двата къта за сядане има акцентиращи окачени вълнообразни елементи в тъмно синьо, напомнящи морски вълни. Окаченият таван се запазва с растер 60/60 в бял цвят.

  На стената отдясно на стълбите е окачен вълнообразен стелаж, който служи като библиотека за детски книжки.

  По стъклата на витрините при входа и информацията са поставени стикери на “морски герои” от фолио. На вътрешния прозорец към лекарския приемен кабинет е поставена също тематична рисунка от фолио.

  По стените на места за залепени фототапети на различни сцени с русалки, делфини, рибки, рак и други анимационни “морски герои”. С цветни рисунки са третирани само части от стените, за да не стават прекалено натрапчиви пространствата с много ярки образи и картини. Целта е само акцентиране спрямо темата на проекта и запазване на спокойно, ведро и свободно пространство, което да е същевременно и интересно за децата.

Автор


Светлана Попова

Университет: Висшето строително училище „Любен Каравелов“

Специалност: Архитектура

Година на обучение: 5-а