Геометрична природа

София Стоянова, Христо Чилов, Университет "Гринуич“, Лондон


за проекта


Артистично оформление на външните пространства на частен жилищен комплекс

Проектът представя концептуален дизайн на външните пространства на частен жилищен комплекс намиращ се на територията на град София. Два от основните елементи на комплекса са зоната за отдих и детската площадка като те са най- важната част от общите външни пространства използвани от жителите на комплекса.

Zen pavilions зона за отдих“

Дизайна на зоната е вдъхновен от една от късните творби на Пийт Мондриан „Композиция №10“. Композицията внушава хармония чрез отсъствието на излишни детайли и интерпретацията на основни форми и цветове с абстрактно звучене. Това е целта на нашия дизайн – да придадем модерна визия на околната среда, без излишен шум и помпозност и да сближим обитателите на жилищния комплекс с природата посредством основните правила в геометрията. Голямата пергола е изградена от метална рамка с покрив от хоризонтално и вертикално ориентирани дървени летви. Дизайна е модернистичен и с акцент към светлината и как тя прониква и се отразява в пространството. В перголата са инкорпорирани външа пещ, кухня, мебели за сядане, артистична декорация и метален цветарник пригоден за засаждането на билки и подправки, които да бъдат отглеждани от жителите на комплекса.

Малката пергола е предназначена за отдих в спокойна атмосфера. Пътят към нея от голямата пергола е осеян с мъхове и папрати, което пренася посетителя в мистична гора. Минималистичната конструкция от взаимно свързани страни и покрив визуално успокоява сетивата, вдъхновена от японските  “Zen pavilions” за медитация. Отворените предна и задна част мислено скъсяват връзката между човека и природата.Всеки един елемент от дизайна е абстрактен и ненатрапчив, но достатъчно красноречив в присъздаването на анимирана и деликатна обстановка присъща за жилищен комплекс от този клас. Деликатната сянката, която пуска перголата, усещането за висококачествена изработка и дизайн, естествените и устойчиви материали, интересния аромат и текстури на заобикалящата растителност са непреходните съставки на дизайна ни, които ще карат хората да се му се наслаждават през всичките 4 сезона от годината. Това ще е мястото, на което ще се чувстват уютно, ще си споделят тайни, душевни терзания, радости и успехи – пейзаж който четириизмерно ще остане в съзнанието им като нещо повече от просто дом.


Детска площадка

Детската зона е вдъхновена от ексцентричното творчество на японския попарт артист Яйой Кусама и играта на точки и движението, което пораждат те в изкуството й. Като дете й е било забранявано да се изразява и е трябвало да бъде смирена като всички останали деца през 50те. Противно на това ние бихме искали децата на жителите на комплекса да играят и опознават света в игрива и цветна обстановка с внимание към детайла. В ранна детска възраст се формират основните възприятия на децата за околния свят и естетическото възпитание. В такъв случай основната ни цел е да проектираме фантастична обстановка, сред която децата да са малко по-близо до своите любими приказни герои. Чрез „пулсиращи“ кръгове пресичащи се един в друг основните площадки отварят цялостното пространство и го уголемяват визуално. Растера от меката настилка преминава в оформлението на растителността, като запазва визуално трептящата форма. Пейките се извиват по формата като предоставят значително пространство за социализация на родителите и придружителите на децата. Стилизираните червени къщи с хамаци в тях в тревната зона са предназначени за подрастващите, които също са с модерна и изчистена визия и контрастен цвят. Дървесните видове са разпределени по формата на настилката и представляват визуална граница между отделните зони и засилват трептящото усещане на формата.

Автор


София Стоянова, Христо Чилов

Университет: Университет

Специалност: Ландшафтна архитектура

Година на обучение: 2011-2014