Проект 9: „НеСамоЗаСлон“

Заслонът на бъдещето на ПП Витоша, Politecnico di Milano, УАСГ, .


за проекта


Проект:

„НеСамоЗаСлон“- Заслонът на бъдещето на ПП Витоша

Заслонът не е къща за живеене, той е за спасяване на животи” - почти всеки разговор от опитите да разберем най- добре задачата си, започваше така. И точно затова разговорите бяха много и с различни хора, които биха били еднакви в една- единствена ситуация: когато заслонът ще ги спаси. Говорихме със заклети планинари, с туристи- любители, с хора, които са били само няколко пъти в живота си на планина, със скиори и сноубордисти, изследвахме локацията на заслона, особеностите на Витоша, съвременните решения за други “капсули за оцеляване”, както и най- новите технологии в областта на устойчивия дизайн.

Натрупаната информация разбихме до няколко предизвикателства, които образуваха и принципите на заслона.

Средата формира: заслонът на 2050г. с нищо не се различава от заслонът от 1050 г.

Интелигентно използване на ресурсите: освен, че добива сама нужната й енергия, устойчивата сграда я използва оптимално.

“Най-устойчивото нещо е промяната”: технологиите се развиват постоянно и заслонът от 2017г. трябва гъвкаво да предостави възможност за интеграция на тези от 2050.

Човешкото поведение може да се промени: вандализмът и разрухата са въпрос на дизайн.

Заслонът сякаш е формиран от условията в планината. Ненатрапчив, но високо технологичен. Рефлектира околността си, за да остава незабелязан за хората, които не го търсят.  Умен е: при лоши условия, веднага индикира локацията си на човека в беда и го приютява.

Заслонът предоставя необходимия минимум за оцеляване. В него се влиза през веранда, изолирана от вятъра и дъжда. От двете й страни има места за сядане с допълнителни функции като сушене на мокри обувки и събиране на питейна вода.

Отвътре заслонът е просторен и без излишни предмети, всичко е интегрирано в стените, което осигурява максимална използваема площ.

Когато човек влезе вътре при лоши условия, вградените му сензори активират отопляемия под. Срещу него светва екран с директна връзка с ПСС и с информация за метеорологичните условия Мекият под и ниските прозорци предразполагат към сядане на земята. На него могат да спят удобно 6 души.

Капацитетът на заслона се увеличава, щом се разгънат вградените в стените му хамаци. Те са три на брой, от висококачествена и здрава материя. В прибрано състояние са навити в специални кутии и се закачат на срещуположно прилежащите им халки. Заслонът разполага и с 2 кутии с въже за сушене на дрехи, работещи на същия принцип.Във всеки отделен модул има интегрирано LED осветление, намиращо се в по-високата част на тавана.

Модулност и конструкция

Заслонът е изграден от 4 модула като системата позволява 2 размера: 80см и 120см. Модулите се делят на външни и вътрешни, което позволява нарастването на съоръжението и капацитета му. В различни условия, модул C може да има различна функция - санитарна клетка, спално помещение, склад, разклонение в други направления. Модул D e с енергийна стена и вградена енергогенерираща вятърна перка - винаги ориентиран спрямо посоката на най-силния преобладаващ вятър.

Конструкцията на всеки модул е от рециклирани алуминиеви рамки и е вдъхновена от самолетното строителство, поради нуждата от ниско тегло, заради минимален брой хеликоптерни полета нужни за пренасянето му на място.

Автор


Иванка Иванова- Проджект мениджър в Design thinking BG, Красимир Крумов- Архитект в Adept, Копенхаген, Мария Стайнова-основател на Lusio Architects, Виолетка Славова- основател на Lusio Architects

Университет: Politecnico di Milano, УАСГ