Интериорен проект за мезонетно кафе-сладкарница в партера на жилищна сграда

Антонина Цанкова, Университет по архитектура, строителство и геодезия, София


за проекта


Кафе-сладкарницата е ситуирана в централна градска зона в близост до пешеходна зона. Разположена е в партера на жилищна сграда, където височината е достатъчна, за да се развие мезонетно кафене.
Интериорното пространство е решено като на първо ниво, посредством ажурни прегради, са отделени две зони - едната е само за поръчка, а другата е за кратък престой. На второ ниво се разполгат сепарета с меко сядане, имащи гледка и към входното пространство. То остава отворено, за да се осигури постоянен достъп до свеж въздух и да не се пренаселва пространството. Вътрешното пространство е решено семпло в унисон с цялостната концепция на кафенето. Идеята е за едно уютно място, откъсващо от сивото и еднообразно ежедневие. Това се реализира чрез материалите, използвани в интериора: дърво, стъкло, естествена растителност, бели стени и под с цветове, близки до изобразените. Основополагащото в концепията е пренасянето в природата и откъсването от прашния град. Осъществено е благодарение на растенията, които са разположени из целия интериор като прегради, както и на водната каскада, която преминава и през двете нива. Всичко това е обединено в една обща инсталация, в която водата циркулира с цел напояване на растенията и отстраняване на излишната вода. По този начин не се нарушава комфортът на посетителите и се осигурява естествена среда за растенията.
Цялостната идея на проекта е максималното доближаване на човека до природата и откъсването му от натовареното ежедневие, което се осъществява чрез семпли интериорни намеси и основни акценти, близки до природната среда. Всичко това е придружено от уютна обстановка на сепарираните зони, допринасящи за комфорта на хората и желанието им да се откъснат от заобикалящата ги среда. Преимущество е и изцяло отделеното второ ниво, което осигурява възможност и за групови забавления. Усещането в кафе-сладкарницата е за оазис насред  путстинята, за зеленина сред сивите и отегчителни сгради. Интериорното решение на помещението пренася в една нова и различна атмосфера, която успокоява хората и ги провокира да се върнат към природата - да се докоснат до нея дори и насред натоварената, безлична градска среда. 

Автор


Антонина Цанкова

Университет: Университет по архитектура, строителство и геодезия

Специалност: Архитектура

Година на обучение: 4-а