Проект 46: Офис сграда според Ван Дер Лаан

., Университет Гент, Гент, Белгия


за проекта


Ван Дер Лаан е холандски монах и математик, който разработва собствена система от пропорции, базирана на също от него открито число. След посещение на построените от него сгради (три манастира и едно жилище) и разбиране на методиката му на проектиране ни бе поставена задача да разработим офис сграда в град Антверпен, близо до натоварени пътища, но и реката Шелде.

Сградите обезателно трябваше да са под формата на кули. Изхождайки от това условие и нуждата да създам пространство около сградата, съдадох два обема: малък и голям брат. Свързани са с две галерии, които заграждат вътрешен двор. Всяка галерия има различен характер, като някои са затворени, други отворени, създавайки неформални места за работа. Пропорциите на колоните и разстоянита между тях са базирани на пропорциите на Ван Дер Лаан и работят различно в замисимост от положението си спрямо двете сгради.

Братята комуникират помежду си не само с галериите но и чрез вътрешната си организация. Двете кули са бетонен скелет около бетонно ядро. Откъм двора се намират двойно високи етажи където големите офисни пространства могат свободно да се разпределят. Тази реципрочност разрешава на двете сгради и хората работещи там, да се наблюдават, създава се връзка между тях. Височината също позволява по-дълбоко пронивкане на светлината.

По-големият брат разполага с тераси откъм юг, а и двете сгради завършват с тераси на покривите си, позволявайки панорамна гледка и създавайки място за почивка на хората, работещи там.

Фасадата, след игра с пропорции и Ван Дер Ланово число, получава трислойна структура и се предвижда в бетон с изразена текстура и прозорци навън, за да се позволи сядането покрай тях.

Автор


Велика Янкова

Университет: Университет Гент, Белгия