Проект 84: Ретрофит

., Технически университет Берлин, Берлин


за проекта


Целта на проекта е създаване на жилищна сграда, която свързва представите за „уединена жилищна утопия“ и „колективно пространство“ в едно.

Парцелът, върху който трябва да се осъществи проектът, се намира в Кройцберг, Берлин. Със своята алтернативна сцена този квартал е притегателен пункт за много хора, занимаващи се с изкуство. Върху парцела се намира сграда, построена през 20те години на XX век, както и „Градините на принцесата“ – зелени площи, използвани за лекции и уъркшопи, а през почивните дни и за пазарче, предлагащо био продукти.

За да не се нарушат обликът и духът на квартала, както и вече създалата се традиция за провеждане на събития на тема „екология и околна среда“, градините не биват застроени, а се запазват и по този начин се използват в качеството си на зелени площи близо до дома.

Тъй като в съществуващата сграда все още работят различни малки фирми, се предвиждат леки промени в конструкцията ѝ, но не и цялостно премахване. Тя се използва под формата на „подиум“ за жилищната сграда, която се проектира като „продължение“ във височина. По този начин се създават допълнителни качества за самата проектирана сграда – красив изглед към градините и града. Вече съществуващите стълбища и асансьорни шахти биват използвани, а около тях се организират и жилищните ядра. Предвижда се създаването на големи отвори в съществуващата сграда там, където е възможно и носещата конструкция не би била засегната, с цел повече дневна светлина във вътрешния двор и офисите ориентирани към него.

В самата жилищна сграда се предвиждат три типа пространства – едноетажни апартаменти (от 2 до 5 жители), двуетажни апартаменти/мезонети (от 4 до 7 жители) и обществени пространства с различни функции. Жилищата могат да се обитават както от семейства, така и от студенти или млади хора, които искат да живеят в голяма общост. Всеки жител разполага с лична стая/спалня от 9м2 до 12м2 или двойна стая с големина 18м2. За всеки обитател стоят на разположение още между 28м2 и 34м2 общо пространство. Всеки апартамент разполага с голяма обща стая (кухня и всекидневна) между 72м2 и 140м2. Всички общи стаи в сградата са разположени на ъглите ѝ с цел изглед в две посоки и по-добро осветление. В кухните вместо стъкло за прозорците се използва поликарбонат, за да се запази личното пространство на обитателите. Има допълнително терасиране на общите пространства, за да се обособят като места за уединение и отдих.

От своя страна обществените пространства са три вида и се намират в югозападната част на сградата. На първия етаж се предвижда офис, който може да се използва от фирмите, чиито работни места са били премахнати от съществуващата сграда с цел повече светлина във вътрешния двор. На третия етаж е предвидено малко студио за физическа активност – за йога, пилатес или друг тип упражнения, както и за лекции и беседи на тема „здраве“. На предпоследния пети етаж се намира заведение с панорамен изглед към града.

Фасадата се оставя в оригиналния си вид, без допълнително саниране и се предоставя на местните жители като повърхност за улично изкуство и графити, където могат да създадат и споделят своето творчество, развивайки духа на квартала.

Автор


Цветомила Нещерева

Университет: Технически университет Берлин