Дом за двама

Веселин Методиев, Университет по архитектура, строителство и геодезия, София


за проекта


Проектът е разработен по дисциплината Жилищни сгради, УАСГ, 3 курс. Ситуацията е на склон в Созопол, а целта е създаване на сдвоена жилищна сграда.

Основен контекстуален елемент и същевременно основен мотив, въвлечен в сградата, е теренът. Търсена е максимална близост със скалистия терен, като той участва и в интериорните пространства на галерийния първи етаж. Свобода на границите и функцията е предмет на търсене по време на проектирането, като са решени различни изследвани вариации на затвореност на помещения. Горното ниво е съставено от затворен обем за двете къщи, поставен под общ, споделен  „похлупак“. Връзката между двете къщи е пространствено-визуална.

На кота 0.00 затвореността не започва веднага, ами по-скоро е подготвена от своеобразна веранда. Следват мястото за обувки и дрехи, трапезарията, кухненският бокс и най-високото място от първо ниво – спалнята. Тя е отворена по такъв начин, че внася вътре в къщата нещо нужно поради неблагоприятното изложение на север, към морето – светлината. Приятна светлина е предоставена и чрез редица други подходи: вертикални дървени жалузи, покривно осветление, с разсейващ светлината растер от дървени елементи. Интересен кът на ниво 1 е детската площадка, достъпна единствено чрез стълба за катерене и с комуникация към къща 2. Докато в първо ниво преобладава усещането за грубоватост и опростеност на материала и детайлите, второ ниво, контрастно, предлага комфорт и топлина чрез съчетаване на дървени акценти с приятна покривна осветеност и игра на сенките от дървеният грид. Отново отсъстват ясно категоризирани и затворени пространства. Единственият затворен компонент е банята, която се явява и като разграничител на останалите функционални зони- спалнята и  трапезарията. Наклонът, образуван от задигане на плочата, за да се внесе светлина във вътрешността на 1 етаж, организира около себе си зоната за почивка и четене. Навън терасата навлиза в „обобщеното“ пространство, предоставящо едно сенчесто и проветриво място с гледка към морето, мрежа хамак в отвора над басейна, комуникация надолу към басейна и място за колата.    

Автор


Веселин Методиев

Университет: Университет по архитектура, строителство и геодезия

Специалност: Архитектура

Година на обучение: 3-а