Проект 52: РЕВИТАЛИЗАЦИЯ НА СГРАДАТА НА НАЦИОНАЛНИЯТ СТУДЕНТСКИ ДОМ В СОФИЯ

., УАСГ, София


за проекта


1. ИСТОРИЯ НА СГРАДАТА

Националният студентски дом е разположен в сърцето на гр. София - пл. „Народно събрание“. Сградата е изградена по проект на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов и е обявена за архитектурна недвижима културна ценност през 1988 г.

Инициативата за построяването на сградата е започната от студентите в началото на XX век. Те искат да създадат собствен клуб, в който да развиват творческия си потенциал, както и да имат собствена “Менса“, в която да получават „качествена храна на добра цена“.

Студентите сами започват кампания за събиране на средства чрез благотворителни пазари и концерти, но най-голяма част от сумата даряват самите те. Финансова подкрепа е осигурена и от международна студентска организация.

Тридесет години след началото на кампанията за построяване на студентския дом сумата е събрана, терена е осигурен, проекта е изготвен. Студентите не спират до тук – те са основната работна ръка участвала в строежа.

Сградата е символ на упоритостта на българското студентство в постигането на целите си, както и в саможертвата на време и средства в името на бъдещите поколения.

През 2001 година е опожарена значителна част от сградата. Седемнадесет години по-късно се провежда кампания за почистване на пострадалите от пожара помещения – инициатива отново започната от днешните студенти и осъществена чрез техния труд.

 

 2. КОНЦЕПЦИЯ НА ПРОЕКТА

Сградата на Националния студентски дом носи изключителна история. Освен грижа и подслон за студентите, сградата осигурява  сцена за първите изяви на много театрални, танцови и музикални групи.

Основната задача на проекта е отново да върне студентите в сградата изградена за тях от предишните поколения.

Целта не е създаване на зали и лаборатории за тясно специализирано обучение или библиотека с професионална литература – това би било непосилна задача предвид многото и разнообразни специалности предлагащи университети в София. Идеята е да се създадат пространства, в които студентите да развиват допълнителните си интереси и по - конкретно да се фокусира върху творческите занимания и спорта.

Съвременните студенти прекарват основната част от деня си в университета, а основното им обкръжение са техните колеги, това постепенно води до загърбване на страничните им занимания. Този тип сграда създава възможност за нови социални контакти между хора от различни области и е предпоставка за обмен на знания. Една такава обстановка лесно би провокирала нови интереси.

В забързаното ежедневие на студентите би било изключително полезно създаването на място за почивка – според данните от проведената анкета, след натоварен ден в университета повече студенти желаят да отидат на тренировка, да изпият кафе с приятели, да четат или гледат филм. Наличието на подобни пространства в централната част на града, в близост до основните университети, би привлякло множество студенти.

Не бива да се пренебрегва факта, че това все пак е сграда за студенти и създаването на зона за учене е изключително важна. За да отговори на нуждите на студентите е необходимо да бъде създадено пространство, което е денонощно достъпно, даващо възможност както за самостоятелна и групова работа и възможност за модерния „brainstorming“, така и за чаша кафе или място за дрямка.

Целта е създаване на многофункционална сграда, в която всеки може да открие своето кътче, но отивайки там получава възможност за откриване на нови занимания. Това разнообразие от дейности би накарало голяма част от студентите наистина да приемат сградата като техен дом.

Внедряването на нови функции ще бъде направено с минимална интервенция, за да бъдат запазени елементите носещи белезите на епохата на модернизма. Целта е запазване на ценностните характеристики на сградата, за да се даде поглед върху творчеството на арх. Белковски и арх. Данчов и да бъде запазен техният принос.

Надстройката и пристройките на сградата са решени на базата на контраста, но съобразявайки се със силуета на площад „Народно събрание“ и ул. „Аксаков“.

Търсена е форма предизвикваща внимание и отговаряща на динамичния живот, творчески виждания и креативност на студентите от XХI век.

Изградено е стъклено покритие осигуряващо светли пространства над залите за учене. Предвидена е вътрешна слънцезащита, с възможност за дистанционно управление. Чрез новите конструктивни елементи е пресъздадена характерната за сградата и периода „гъбеста“ колона.

Проекта предвижда използването на сглобяема метална конструкция, което прави намесата напълно обратима.


Автор


ЛОРА ЛЮДМИЛОВА ЛУЧЕВА