конкурс „МАЛКИ ГЕРОИ - идеи за интериорни пространства в Детско отделение на УМБАЛСМ „Пирогов"”


Скъпи приятели, на 27.04.2017 се проведе финалното журиране, на което след дълги дебати се отличиха победителите в конкурса „Малки герои” – Идеи за интериорни пространства в детско отделение на УМБАЛСМ „Пирогов”.

Благодарим на всички, които взеха участие в конкурса и споделиха нашата кауза - най-вече за активността и за проявеното творчество. За нас, Вие всички сте „ГЕРОИ” !

За нас "Каузата "Малките герои", касае най-важната и емоционална част от обществото ни - децата и тяхното здраве. Това ни накара да застанем зад благородната инициатива на Фондация "Америка за България" .
Радваме се, че подрастващите архитекти и участници в Академия Градът предоставиха максимално креативни идеи за преобразяване на вътрешните зони на отделението и превръщането му в по-дружелюбно място.

В конкурса „ Малки герои” участие взеха 32 участници от всякаква възраст, представители на 7 български и 3 чуждестранни университета, изготвяйки 22 проекта.

С удоволствие искаме да съобщим победителите в следните категории:

 

Тема „Герои на 7-те морета”

Проект № 4 на Кирил Кирилов и Снежинка Радулова

Специална награда в тази категория

Проект №10 на Цветан Цеков и Нона Цекова 

Тема „Супергерои”

Проект №14 на арх. Силвия Миткова – Лисева

Тема „Животни-герои от приказките”

Проект № 17 на Виолетка Славова, Мария Стайнова и Евгения Войнова

Тема „Приказни герои”

Проект № 21 на Емилия Гайдарова

 

Всички участници са поканени на 12 юли в Sofia Event Center, където ще бъдат експонирани всички проекти и ще се проведе награждаването на победителите.

 

 

„МАЛКИ ГЕРОИ“ - конкурс за идеи за интериорни пространства в Детско отделение на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов“

Организатор: Академия Градът и Фондация „Америка за България“

Краен срок за набиране на проекти: 18.04.2017 г.

„Малки герои” е конкурс за проекти за идеи за модерни интериорни пространства в детско отделение на болница „Пирогов“.

Целта на конкурса е набиране на идейни проекти за създаване на модерна,  комфортна, приветлива и приятелска среда за децата – пациенти на УМБАЛСМ  „Пирогов“.  Участващите в конкурса проекти могат да бъдат реализирани в рамките на бъдещата инициативата „Малки герои“ на Фондация „Америка за България“.

Архитект Лий Сколник и екипът на LHSA+DP, New York са автори на първоначалната идея за проекта „Малки герои“ в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“. Лий безвъзмездно изготви и дари концепцията си. Следващите фази на проекта ще бъдат продължени и осъществени от български екипи архитекти, дизайнери, художници, изпълнители, които ще бъдат избрани след приключването на конкурса на Академия Градът. Както сме посочили в заданието, конкурсът на Академия градът е за Идейни проекти, които могат да бъдат доразвити и използвани в осъществяването на проекта „Малки герои“.


Право да участват в конкурс „Малки герои“ имат български студенти (възпитаници на български и чуждестранни университети) и млади професионалисти в областта на архитектурата и строителството, интериорния дизайн, художници, дизайнери, психолози, социални работници, педагози. Проектите могат да бъдат разработени индивидуално или в екип.

Поради спецификата на болницата, съществуващите разпределения на етажите не подлежат на генерална промяна. Не се предвиждат измествания или демонтаж на стени, врати или отвори по фасади. Фокусът на проекта е в преобразяването на съществуващите интериорни общи пространства, рецепция, фоайета, места за изчакване, коридори и стаи за игра. Проектите биха могли да включват идеи за среда, съобразена с детските интереси и възприятия, като се използват различни похвати за това:

  • Третиране на стени с тематични рисунки, постери, инфо панели;

  • Обзавеждане с мебели за деца и аксесоари;

  • Интерактивни игри и инсталации, екрани, touch-screеn с образователни игри за деца;

  • Стаи за игра с макети и инсталации (кораб, замък,…), играчки.    

На база иновативните си идеи и добрите практики в световен мащаб участниците в конкурса могат да работят по една или повече от следните теми, съобразени с отделните етажи и зони в детското отделение на болница „Пирогов“:

1. Тема: „Приказни герои“
Местоположение: Педиатрия: Травматология и клиника по гастроентерология
ет. 3, ОЗП: 790 кв. м
Чакалня: 22 кв. м
Зона за игра: 16 кв. м
Коридори и манипулационни: 136 кв. м
Болнични стаи: 13
Кабинети: 6
Кухня: 1
Санитарни помещения: 4

2. Тема: „Животни-герои от приказки“
Местоположение: Педиатрия: Коремна и гръдна хирургия
ет. 2, ОЗП: 560 кв. м
Чакалня: 85 кв .м
Зона за игра: 12 кв. м
Коридори и манипулационни: 80 кв. м
Болнични стаи: 7
Кабинети: 7
Кухни: 1
Санитарни помещения: 2

3. Тема: „Супергерои“
Местоположение: Педиатрия: Коремна и гръдна хирургия и кърмачно
ет. 2, ОЗП: 400 кв. м
Коридори и манипулационни:
Болнични стаи: 6
Кувьози: 2
Кабинети: 7
Кухни: 1
Санитарни помещения: 2

4. Тема: „Герои на 7-те морета“
Местоположение: Детска регистратура и спешен кабинет 
Партерен етаж, ОЗП: 520 кв. м
Чакалня: 120 кв. м
Коридори и манипулационни: 240 кв. м
Кабинет за първоначален преглед
Зала за борба с шоковите състояния
Санитарни помещения

Всички проекти-участници в конкурс „Малки герои“ ще получат сертификат за участие, ще бъдат експонирани на изложба в Sofia Event Center на 12 юли 2017 г. и отразени в медиите от групата на Градът и нашите партньори.

Отличените участници в конкурса могат да бъдат поканени да развият идеята си, която да бъде осъществена в рамките на предстоящата инициатива за Пирогов на Фондация „Америка за България“.

Подробности за инициативата на ФАБ ще бъдат обявени в хода на кампанията. Проектът за Детското отделение в Пирогов се развива и осъществява благодарение на вас и на вашите усилия! 

СВАЛЕТЕ ЗАДАНИЯТА ОТТУК - свали pdf (25 MB), свали Аutocad, свали Autocad версия 2007 свали План на партера (Autocad)

За улеснение на участниците предоставяме разгъвки на стените, върху които ще има рисунки и постери. СВАЛЕТЕ РАЗГЪВКИТЕ ОТТУК (Autocad)

Добрите примери в световен мащаб - концепция на LHSA+DP за Детска болница в New York СВАЛЕТЕ ОТТУК (pdf)
Авторите на концепцията за реконструкция на детска болница в New York са LHSA+DP, които са и архитектите на "Музейко" заедно с А&A Архитекти от София. Концепцията показваме с тяхно съгласие, само като референция за подобен проект.   

конкурс „ГРАДЪТ - Градове и градски пространства, Сгради и вътрешни пространства”


Право да участват в него имат български студенти и млади професионалисти - архитекти и инженери на възраст до 35 г., възпитаници на български и чуждестранни университети. Приемат се индивидуални и екипни проекти, като всеки участник или група от участници могат да подадат от 1 до 5 проекта в една или повече категории.

Целта на конкурс "Градът" е да се изследват добрите практики в глобален мащаб и чрез използване на иновативни решения да представят идейни проекти за градски пространства, инфраструктура и нейната трансформация в градската среда и различни по функции решения за сгради и оригинални вътрешни пространства.

Краен срок за регистрация на идейни проекти в конкурс "Градът" в категории „Градове и градски пространства”, „Сгради и Вътрешни пространства”: 14 юни 2017 г.

Проектите ще бъдат оценявани от жури, включващо доказани архитекти и инженери и представители на водещите компании в сектора:
 

Критериите за оценяване са: иновативност, реализуемост, социално значение и презентация.

Награден фонд на конкурс «Градът»

Първа награда "Градове и градски пространства" - 1000 лева; втора награда "Градове и градски пространства" - 500 лева; първа награда "Сгради и вътрешни пространства" - 1000 лева; втора награда "Сгради и вътрешни пространства" – 500 лева
 

конкурс „Фасади, цветове, хармония” 
Конкурс „Фасади, цветове, хармония“ се организира за втора поредна година съвместно с „Баумит България“.
 
Целта на конкурса е набиране на идейни проекти за една по-красива заобикаляща ни среда, чрез прилагането на добри практики и иновативни продукти при създаването на цветови зони в съвременните градове и хармонично вписването на сградите в околното пространство.
 
 

Право да участват в конкурса имат български студенти и млади професионалисти - архитекти и инженери на възраст до 35 г., възпитаници на български и чуждестранни университети. Приемат се индивидуални и екипни проекти.
Крайният срок за регистрация на проекти е 14 юни 2017 г. Разработките се подават на email: submissions@thecityacademyawards.bg

Постъпилите проекти ще преминат през експертната оценка на жури, съставено от професионалисти от сектора, като най-добрите предложения ще бъдат наградени.

Наградният фонд на конкурса е: Първа награда – 1000 лева; втора награда – 500 лева, трета награда – 200 лева.

Всички проекти, участващи в конкурса, ще бъдат експонирани на самостоятелна експозиция "Фасади, цветове и хармония", в рамките на изложбата на THE CITY ACADEMY AWARDS 2017 на 12.07.2017 г. в Sofia Event Center.

През 2016 г. в конкурса се включиха над 20 проекта на студенти и млади професионалисти до 30 г. от общо шест университета в България, Великобритания и САЩ. Това са Университет по архитектура, строителство и геодезия (София), Лесотехнически университет (София), Висше строително училище "Любен Каравелов" (София), Нов Български Университет, (София), University College London, Bartlett School of Architecture (Лондон), Manchester School of Architecture (Манчестър), Illinois Institute of Тechnology (Чикаго).

Всички проекти, участващи в конкурса, могат да бъдат разгледани в Архив на сайта на "Академия Градът" и конкурсите "The City Academy Awards"

конкурс „Проектиране на парково пространство зад Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”


Целта на конкурса за „Проектиране на парково пространство зад Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" е набиране на паркоустройствени идейни проекти за зелената площ зад сградата на Стопанския факултет към Софийския университет “Свети Климент Охридски”.

Целта на конкурса е да бъдат набрани проекти, които да предложат отговор на проблемите на мястото, да свърже сградите със зелените площи, да обживи празните в момента пространства и да се възползва от стратегическaтa позиция на терена като създаде възможности за контакт между заобикалящите го институции.
 

Подробно описание може да намерите в конкурсното задание. СВАЛИ КОНКУРСНОТО ЗАДАНИЕ - zip. autocad

Възможности и проблеми
Зоната, обект на настоящото задание се намира на стратегическо място, заключена между сградите на Стопанския факултет , Философския факултет на Софийския университет, Националната агенция за професионално образование и обучение , стадион “Академик” и комплекса на Българска академия на науките.
Граничната й позиция обуславя отговорна роля да създаде смислови и физически връзки между институциите, задоволявайки разнообразните им индивидуални потребности и създавайки възможности за бъдещи съвместни проекти и дейности.
Пространството има цел да се превърне в място за работа по проекти, дискусии, събития,
комуникация, отдих, спорт.
 
 
Настоящото състояние на задния двор не предполага провеждането на подобна програма от функции.
● Паркинги към прилежащите сгради разпокъсват пространството на двора
● Алейната мрежа е погълната от озеленяването в парка
● Парковата мебел е стара, износена и напълно негодна за употреба
● Отсъстват осветителна система, връзка с прилежащите сгради и стадиона
● Отсъства велопаркинг
 
Всички тези проблеми налагат преконфигуриране и освежаване съобразно с изработената програма.
 
Необходими функции и площи
На база на проведено проучване сред настоящи и бивши възпитаници, преподаватели, докторанти и служители на Стопанския факултет (виж подробности за анкетата в заданието), в територията, обозначена в заданието, трябва да се ситуират:
 
● “Форум” с места за сядане и дискусии 50 места
● Беседки с възможност за хранене, работа и комуникация 3 бр.
● Маси за тенис 2 бр.
● Свободни пространства с възможност за разполагане на мобилна мебел.
● Алеи с възможност за разполагане на стационарна мебел.
● Велопаркинг 40 велосипеда.
● Места за афиши (информационен спот).
● Свободно пространство с опция за разполагане на временни инсталации.
● Алея с възможност за разполагане на 10 бр. щандове.
● Входовете на сградите да са естествено свързани със зелената площ.
● Концепция за позициониране на информационни табели, кошчета, лампи.
● Всякакви промени в конфигурацията на паркингите да са такива, че броят паркоместа в проектното предложение да съответства на настоящия брой паркоместа.
● Съществуващата висока растителност да се съхрани възможно най-много.

Право да участват в конкурса и съпътстващите дейностите под шапката на инициативата Академия Градът имат студенти и професионалисти на възраст до 35 години в областта на архитектурата и строителството, ландшафтната архитектура и градоустройството, дизайнери.....

В конкурса могат да участват както индивидуални, така и екипни проекти.

 

Краен срок за регистрация на проекти: 14.06.2017 г.

 

За повече информация, касаеща конкурс "Проектиране на парково пространство зад Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и останалите конкурси от Академия Градът 2017:

 

Изложбата с проектите – участници в конкурса, и награждаването на отличените ще се състои на 12 юли 2017 г. в Sofia Event Center.

Участието е безплатно.

Желаещите да участват в конкурсите на „Академия ГРАДЪТ 2017” могат да заявят своя интерес на


email: submissions@thecityacademyawards.bg или на тел.: 0897 846279.

Повече информация:

www.thecityacademyawards.bg
email: gspasova@thecitymedia.bg
Тел.: 0897 846279