БИЗНЕС ХОТЕЛ

Дамян Дамов, Университет по архитектура, строителство и геодезия, София


за проекта


Сградата се намира в непосредствена близост до летище София, до сградата на България Ер. Хотелът разполага с 228 стаи, 15 сюита и 15 апартамента. Обемното решение е от три тела с различна височина и общ геометричен център. На хотелските нива фасадата е двойна, като това спомага не само за енергоефективността на сградата, но също така и за намаляване нивата на шума.

Главният вход на хотела е обърнат към подхода от естакадата и достъпът е както с транспорт, така и пешеходен от парка на терминал едно. Сградата разполага с две рампи – една за достъп до стопанския двор и една за достъп до подземния паркинг, предвиден за посетителите. Зад сградата е разположен вътрешен двор с ограничен достъп. В района липсват заведения, с изключение на тези в самото летище, а са построени няколко нови бизнес сгради, а отделно има и хора, които чакат за прекачване от един полет на друг.

Това оправдава финансово разполагането на три ресторанта в хотела на първите две нива. Ресторантите са тематични, с обща кухня и зареждане и могат да се използват както от гостите на хотела, така и от външни посетители. На първите две нива има също СПА център, закрит басейн, фитнес, 5 конферентни зали и 4 бара. На последния етаж е разположен скай бар с гледка към пистите на летището, София и Витоша. При подходящо врем от него може да се излиза на озеленен покрив.

Автор


Дамян Дамов

Възраст: 24

Университет: Университет по архитектура, строителство и геодезия

Специалност: Архитектура

Година на обучение: 5-а