Проект 3B: Hill of the arts

., Нов Български Университет, София


за проекта


Ситуирана над град Торино, вилата е видяла и усвоила много от историята на града. Проектът има за цел както да отговори на нуждите на посетителите, така и да вдъхне живот на една архитектура, оцеляла през вековете.

Концепцията на проекта се основава на събирането на четирите водещи оси в една централна точка – сърцето на композицията, която преминава през няколко нива и обвързва функционалната програма. Вдъхновено от известните аркади на град Торино, сърцето представлява октогонален музикален павильон, съставен от 8 арки. Под земята има възможност да се запише музиката, която после да засвири из Hill of the Arts.

Villa Altissimo се откроява със своята висока архитектурна стойност. Функционално в нея са събрани дейностите, свързани с арт занимания и дизайн, които имат директен достъп на кота +/-0,00, където променадата представя допълнителни ателиета за работа, а музиката, идваща от павильона допълва цялостното артистично усещане. В нея са проектирани арт галерия, “workshops/ateliers”, както и лофт “artist rooms”. “Artist rooms” представляват апартаменти на първото ниво и ателиета към тях на второто, които са достъпни за посетители. Разположени са на последния етаж на сградата, за да могат творците максимално да се възползват от ествествената светлина, идваща от остъкления покрив. Вилата се свързва със сърцето на Hill of the Arts на кота -3,00, където се намира театърът.

На хълма над вилата са проектирани арт кабините, които разполагат с панорамна гледка към град Торино. Те представляват стъклени капсули, захванати към бетонни стени, които от своя страна дават възможност за развихряне на въображението. Стените са оставени празни, за да бъдат нарисувани с графити.  

Освен от арт кабините, гледката към град Торино впечатлява посетителите от терасата, както и от хотелските стаи, проектирани под нея. Пред тях е разположен “infinity pool”, който допринася за доброто усещане на гостите на хотела. Посредством нов обем се осъществява връзката между хотела и спа зоната, намираща се във фермерската вила. Над нея е проектиран луксозен ресторант, който да удовлетвори нуждите на посетителите. Той е на две нива с външна градина.

Hill of the Arts дава възможност на своите гости да се чувстват добре отпочинали - психически и физически далеч от града, а всъщност толкова близо.

Автор


Александра Петкова, Александрина Стойкова, Симеон Симеонов