Проект 8B:Интериор на малък апартамент

., УАСГ, София


за проекта


Към всяко пространство трябва да се отнасяме с необходимата грижа и уважение, независимо от размерите му.

Въпреки скромните си 60 кв.м., този апартамент се оказа сложна, но интересна задача за решаване. Начупената му форма и дългите, на места тесни, пространства са главните проблеми с които трябваше да се работи, но и се оказаха нещото, което придава на този апартамент характер.

Интериорът като логично продължение на екстериора

Архитектурният език от фасадата, със своите тъмни ниши, издълбани в белия обем на сградата, е интерпретиран в интериорното пространство, обособявайки различни функционални зони - кухня, кът за медия, библиотека. По този начин без прегради се разделя пространството, което служи едновременно за дневна, кухня и трапезария - нещо ключово за да може да се извлече максимума от неголямата площ на апартамента.

Докато в екстериора материалът който допълва черното и бялато е камък, в интериора допълващи материали са главно дървото, подкрепено с текстил и кожа - материали избрани за да контрастират със строгото черно и бяло и да внесат топлина.

Границите са там, когато трябва да бъдат

Съществуващата разделителна стена между дневната и спалнята е заменена с плъзгаща се врата, която може изцяло до обедини или раздели двете пространства в зависимост от нуждите на обитателя.  По този начин се създава и място за пералнята в обособено помещение до банята, освобождавайки допълнително място в главното помещение.

Функцията като основа

Чрез черните ниши, а също и скрития в стената гардероб, се решават много от функционалните изисквания на апартамента. Тази мебелировка служи за гръбнак на интериора, оставяйки възможност за бъдещи промени в свободностоящите мебели - маса, столове, мека мебел, легло. Черното и бялото служат за фон, на който могат да се правят безкраен набор от композиции от цветове и форми, осигурявайки практичност във времето.

Автор


Александър Кючуков