Проект 9B: ЛЯТНА РЕЗИДЕНЦИЯ, Парк Росенец

., УАСГ, София


за проекта


Проектът за лятна резиденция в ситуация на собствен залив с малък пристан е замислен да отговаря на нуждите на семейство и голям брой гости. Проектиран е с много голям двор с няколко тераси с изглед към морето и infinity-pool с малка, изцяло остъклена еднопространствена сграда, намираща се в самия басейн - за отдих през деня или парти - вечерта.

На първия етаж се намира главният вход на сградата и влизайки през него се открива директен поглед към интериорната стълба и светлинния кладенец с растения, като около него са обособени две дневни пространства – едното с поглед към камината, а другото с изглед към двора и морето. В дясно от дневните пространства се достига до фитнеса, който е проектиран със северно изложение и с панорамна гледка към морето. В ляво от светлинния кладенец е замислена голяма трапезария, организирана подобно на ресторант - с маси за различен брой гости. Непосредствено до тях се намира винарната с бар за дегустация и стена с място за излагане на готовите вина. Кухнята е проектирана да бъде отделена от основното пространство, но с директен достъп до местата за хранене, които да могат да бъдат обслужвани от персонал, когато има частни вечери. В тази част на сградата се намират и помещенията за персонала, отделен вход за зареждане и обслужване и стълбищна клетка достигаща от най-долното до най-горното ниво отново за обслужване и използване от персонала на сградата.

На втория етаж, веднага след качване по интериорната стълба, се открива широко дневно пространство, от което се достига до три апартамента и две спални, всички със собствени балкони, малки дневни, гардеробни, бани и тоалетни.

В подземния етаж се намират СПА-зоната – джакузи, сауна, билкова стая, ледена стая, хамам, парна баня и стая за масаж, зона за домашно кино, технически помещения, помещения за персонала и подземен паркинг с 9 паркоместа, в който се влиза от север.

Автор


АНЖЕЛА ЙОРДАНОВА