Проект 11B: Многофамилна жилищна сграда

., УАСГ, София


за проекта


МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ И СИТУИРАНЕ:

ОБЕКТЪТ Е РАЗПОЛОЖЕН В КВАРТАЛ ВЪЗРАЖДАНЕ, В БЛИЗОСТ ДО БУЛ. ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ, МЕЖДУ УЛ. „ЦАРИБРОДСКА” И  УЛ. „ЗАЙЧАР”. МЯСТОТО Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БЛАГОПРИЯТНО, ТЪЙ КАТО Е В БЛИЗОСТ ДО ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ НА ГРАДА И ЕДНОВРЕМЕННО Е РАЗПОЛОЖЕНО В ПРОСТРАНСТВО, КОЕТО Е ОТДАЛЕЧЕНО ОТ НАТОВАРЕНИ ГРАДСКИ АРТЕРИИ И СРАВНИТЕЛНО ТИХО ПРЕЗ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ДЕНЯ. ЧРЕЗ ПУП И РУП Е УРЕГУЛИРАНО ОБЕМНО-ПРОСТРАНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ, КАТО СГРАДАТА СЕ СЪСТОИ ОТ 2 ВИСОКИ СЕКЦИИ И ЕДНА НИСКА СВЪРЗВАЩА ДРУГИТЕ ДВЕ.

ВСЯКА ВИСОКА ЖИЛИЩНА СЕКЦИЯ ИМА ОТДЕЛЕН ВХОД, КАТО СЕВЕРОЗАПАДНАТА СЕКЦИЯ Е ДОСТЪПНА ОТ ЮЖНАТА ЧАСТ, А СЕВЕРОИЗТОЧНАТА - ПРЕЗ ПРОХОД И ДОСТЪП РАЗПОЛОЖЕН НА СЕВЕР. НИСКАТА ЧАСТ (ХРАНИТЕЛЕН МАГАЗИН), СВЪРЗВАЩА ВИСОКИТЕ СЕКЦИИ Е С ОТДЕЛЕН ВХОД. ПОДХОДЪТ КЪМ ПОДЗЕМНИЯ ПАРКИНГ Е ОТ УЛ. „ЗАЙЧАР”. ВСЕКИ ЕДИН ВХОД ДО МАГАЗИНИТЕ И ДО ВИСОКИТЕ СЕКЦИИ Е ВИДИМ.

  ФУНКЦИОНАЛНО РЕШЕНИЕ:

НА ПАРТЕРНО НИВО СА ОБОСОБЕНИ ОБЩЕСТВЕНООБСЛУЖВАЩИТЕ ФУНКЦИИ, КАТО НИСКАТА ЧАСТ, СВЪРЗВАЩА ДВЕТЕ ВИСОКИ СЕКЦИИ В ЕДИН ОБЩ ОБЕМ Е РЕШЕНА КАТО ХРАНИТЕЛЕН МАГАЗИН (ОКОЛО ЗОНАТА ИМА МНОГО МАЛКО ПОДОБНИ). С ЦЕЛ УДОВЛЕТВОРЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ НУЖДИ СА ПРОЕКТИРАНИ ДВУСТАЙНИ, ТРИСТАЙНИ И ЧЕТИРИСТАЙНИ АПАРТАМЕНТИ. ТРИСТАЙНИТЕ СА РАЗПОЛОЖЕНИ В СЕВЕРОЗАПАДНАТА СРЕКЦИЯ, А ДВУСТАЙНИТЕ (1,3,5 ЕТАЖ) И ЧЕТИРИСТАЙНИТЕ (2 И 4 ЕТАЖ) СА В СЕВЕРОИЗТОЧНАТА СЕКЦИЯ, КАТО СЕ РЕДУВАТ ПО ЕТАЖИТЕ. ВСИЧКИ ИЗИСКВАНИЯ И НОРМАТИВИ СА СПАЗЕНИ. НА ПОСЛЕДНИЯ 6 ЕТАЖ СА ПРОЕКТИРАНИ ПО-ЛУКСОЗНИ АПАРТАМЕНТИ, С ПО-ГОЛЕМИ ПЛОЩИ. СГРАДАТА РАЗПОЛАГА ОБЩО С 34 АПАРТАМЕНТА, КАТО ЗА ВСЕКИ ЕДИН ОТ ТЯХ Е ОСИГУРЕНО ПО 1 ПАРКОМЯСТО И СКЛАДОВИ ПЛОЩИ. ИМА ОСИГУРЕНИ ПАРКОМЕСТА И ЗА МАГАЗИНИТЕ, РАЗПОЛОЖЕНИ НА ПАРТЕРА.

ФАСАДНО РЕШЕНИЕ:

ФАСАДИТЕ НА СГРАДАТА СА ИЗПЪЛНЕНИ СЪС СИЛИКОНОВА МАЗИЛКА, ЩАМПОВАНА МАЗИЛКА С ИМИТАЦИЯ НА ДЪРВО  И ГОТОВИ ЕЛЕМЕНТИ ОТ ЕТАЛБОНД. С ЦЕЛ ИЗЯВА НА РЕДУВАНЕТО НА АПАРТАМЕНТИТЕ ПРИ ПОВЕЧЕТО СТЕНИ МАЗИЛКАТА СМЕНЯ ВИДА СИ.  В ПЛАН ПРИ ВСЕКИ ВЪТРЕШЕН ЪГЪЛ СЕ СМЕНЯ ВИДА МАЗИЛКА И ВЪВ ВЕРТИКАЛА СЕ РЕДУВАТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ МАЗИЛКИ. ЕЛЕМЕНТИТЕ ОТ ЕТАЛБОНД СЛУЖАТ ЗА ПОДЧЕРТАВАНЕ НА ФАСАДАТА, КАТО ТЕ СА РАЗПОЛОЖЕНИ КАКТО ВЕРТИКАЛНО, ТАКА И ХОРИЗОНТАЛНО НА ДАДЕНИ МЕСТА. В ЕЛЕМЕНТИТЕ ОТ ЕТАЛБОНД Е ПРЕДВИДЕНО ЛИНЕЙНО ЛЕД ОСВЕТЛЕНИЕ, КОЕТО Е ВГРАДЕНО В ТЯХ И В КЪСНИТЕ ЧАСОВЕ СПОМАГА НА СГРАДАТА ДА СЕ ОТЛИЧИ ОТ ДРУГИТЕ. ТЕЛА ОТ ЕТАЛБОНД СА ИЗПОЛЗВАНИ И ПРИ ФАСАДНОТО ОСТЪКЛЯВАНЕ НА ПАРТЕРА И НА СТЪЛБИЩАТА. ПРИЛОЖЕНИ СА ВЪЛНООБРАЗНИ ГОТОВИ ЕЛЕМЕНТИ, КОИТО СЕ ЗАКРЕПВАТ ДИРЕКТНО ЗА ФОСТЕНИТЕ НА ОСТЪКЛЕНАТА ФАСАДА. ЧРЕЗ ТЕЗИ ЕЛЕМЕНТИ В СГРАДАТА Е ИЗЯВЕН ПАРТЕРА ПО ХОРИЗОНТАЛА И СТЪЛБИЩНИТЕ КЛЕТКИ ПО ВЕРТИКАЛА.

КОНСТРУКТИВНО РЕШЕНИЕ:

КОНСТРУКЦИЯТА НА СГРАДАТА ЩЕ БЪДЕ ИЗПЪЛНЕНА ОТ МОНОЛИТЕН  СТОМАНОБЕТОН - С КОЛОНИ, ШАЙБИ, ГРЕДИ (СКРИТИ В ПЛОЧАТА) И ПЛОЧИ. ПРЕДВИДЕНА Е БЕЗГРЕДОВА КОНСТРУКЦИЯ, С ЦЕЛ СКРИВАНЕ НА НЕБЛАГОПРИЯТНАТА ПОЯВА НА ГРЕДИ В ПОМЕЩЕНИЯТА. ТЪЙ КАТО ИМА НЯКОИ ПО-ВИСОКИ И НЯКОИ ПО-НИСКИ ОБЕМИ КАТО В МЕСТАТА НА ТЯХНОТО ДОПИРАНЕ СА ПРЕДВИДЕНИ ДЕЛАТАЦИОННИ ФУГИ. ЕДИНСТВЕНО НА ПОСЛЕДНИЯ 6 ЕТАЖ СА ПРИЛОЖЕНИ ОБРАТНИ ГРЕДИ И НАСАДЕНИ КОЛОНИ, ЗА ДА СЕ УДОВЛЕТВОРЯТ АРХИТЕКТУРНИТЕ РЕШЕНИЯ НА ОБЕКТА. С ЦЕЛ ПО-МАЛКО ИЗРАЗХОДВАНЕ НА МАТЕРИАЛ СА ПРИЛОЖЕНИ ИВИЧНИ ФУНДАМЕНТИ, А НЕ ФУНДАМЕНТНА ПЛОЧА.

ОЗЕЛЕНЯВАНЕ:

БОГАТО ДЪРВЕСНО, ХРАСТОВО И ТРЕВНО ОЗЕЛЕНЯВАНЕ Е ПРИЛОЖЕНО ВЪВ ВЪТРЕШНИЯ ДВОР НА СГРАДАТА И В ЮЖНАТА ЗОНА ПРЕД МАГАЗИНИТЕ. ИЗПОЛЗВАНИ СА ПРЕДИМНО ШИРОКОЛИСТНИ ДЪРВЕТА И НЯКОИ РАЗНОЦВЕТНИ ДЪРВЕТА. ПРИЛОЖЕНИ СА СЕЗОННИ И МНОГОГОДИШНИ ЦВЕТЯ И ХРАСТИ.

ИНТЕРИОР:

В ИНТЕРИОРНО ОТНОШЕНИЕ СА ИЗПОЛЗВАНИ АКРИЛНИ ПОКРИТИЯ СЪС СВЕТЛИ ТОНОВЕ, ПРИЛОЖЕНИ СА И ДЪРВЕНИ СТЕННИ И ТАВАННИ ОБЛИЦОВКИ НА ОПРЕДЕЛЕНИ МЕСТА С ЦЕЛ ПОДЧЕРТАВАНЕ НА ДАДЕНА ЗОНА В ЖИЛИЩЕТО. ПРЕДВИДЕНИ СА И КОРНИЗИ ОТ ПЕНОПОЛИСТИРОЛ СЪС СКРИТО ИВИЧНО ЛЕД ОСВЕТЛЕНИЕ.

Автор


БЛАГОВЕСТ СТАНИМИРОВ ГЕРЕВ