Проект 16B: Barcelona 2025 - Многофункционален жилищен проект

., ТУ, Виена


за проекта


Гръбнакът и движещата сила зад системната трансформация на монотематичната индустриална зона ще се изразява в линейна ивица с дължина 2 км. Целта е да се създаде динамичен квартал с припокриващи се бит, работа, свободно време, култура и образование по протежение на основната ос на трафика, успоредна на брега на Барселона. Линейната зона се превръща в линеен град с едновременно вертикално наслагване на методите на живот и работа, като същевременно се справя с глобалният проблем за нарастващото търсене на жилища и работата в града. Да се учим от Барселона също означава да се учим от простотата и гениалността на плана на Cerdá за Eixample с неговата мрежа от квадратни  блокове – проста система, която позволява разнообразие и различие с едновременно, уединеност и сплотеност. Разделянето на лентата между всички студенти от студиото открива възможността за създаване на оживен град и модел за непосредственото бъдеще.

                Поставяйки механизацията и дигитализацията на жилищното пространство като основен мотив при работата върху проекта доведе до постигането на 3 различни жилищни типологии, които са интегрирани в основния обем на кулите, като за всяка една от тях повтарящ се елемент се явяват дълбоките балкони и зелените пръстени. Всеки тип е отговор на нуждите на определен тип потребител – от живеещият сам студент до младото семейството.

                Най-компактният тип жилище, “Колибрито, е предвидено за динамични хора, които не се заседяват дълго време вкъщи или на едно място. Само на 22кв.м. площ благодарение на новите технологии са вградени всички необходими функции за протичането на нормалния начин на живот. С изключение на банята и тоалетната всички останали потребности се допълват и изграждат една високоефективна мебел. Оптималното подредените елементи наподобяват триизмерен тетрис, където за всяка функция е отредено конкретно място на база на последователността от действия в човешкото ежедневие. Кухня, спалня, килер и работна стая се преплитат в един елемент, който е готов да изпълни всяко желание на потребителя. Банята и тоалетната са деликатно скрити, като докато тоалетната заедно с мивката да са достъпни при всяко едно положение на елемента, банята е достъпна едва след като благодарение на механизмите елемента е отместен и по този начин разкрива и последната функция в апартамента. В прибрано положение се освобождава достатъчно свободно пространство, за да може човек да се наслаждава на спокойствието в дома си и на гледката,  която се открива пред него.

                Механизацията на пространството би могла да бъде постигната по много начини, но за да се запазят цените  в по-ниския диапазон, при втория вариант, “Шимпанзето“,  използваните методи са сравнително семпли системи. Сгъваемите, издърпащите и избутващите се части създават жив организъм в лицето на постоянно променящата се жилищна единица. Макар разгърнат на малката площ от 44кв.м. този жилищен тип позволява повече многообразие от някои 2 или 3 пъти по-големи апартаменти. Концептът се изразява в обособяването на основните жилищни функции в половината от жилищната площ, като по този начин другата част остава свободна за индивидуалните нужди на клиента - от боксова круша до пиано.

                Третият тип жилище е основно предназначен за млади семейства, които предвиждат дете в скоро време. Апартаментът има на пръв поглед доста по-типично разпределение спрямо предните два, но също притежава  адаптивни качества. В лицето на една неутрална стая апартаментът може да придобие качества както на домашен офис, така и на уютен първи семеен дом. Допълнително  към това, като част от рафтовите елементи, човек може да се възползва от множество допълнителни функции благодарение на подвижни части.

Автор


Венцислав Кърцелин