Проект 21B: Идея за съвременен дом

., ВСУ „Черноризец храбър“, Варна


за проекта


Представям идея за съвременен  дом, който предоставя по-различна концепция за обитаване от модерния човек.

Дизайнът е съвкупност от кубични обеми и изчистени  повърхности, третирани с различни материали.

Сградата е разположена на терасиран терен. Обособяват се две равностойни по функция нива, свързани чрез еднораменна стълба с изчистен дизайн и асансьор.

В центъра на концепцията и композицията е интериорната градина:

пространство, аранжирано с ниска декоративна растителност, интегрирано в просторната зона на кота нула, непосредствено до зоната за хранене и вертикалната комуникация. Над градината, покривната плоча е отворена с опция за затваряне с автоматизиран прозрачен покрив, снабден със сензор за дъжд.

Под насъжденията са предвидени дренажни слоеве, които да отвеждат водата в системата за събиране на дъждовната вода. 

Южната фасада е осветена чрез система от плъзгащи се витрини, които се събират. Така се създава усещане за много блика връзка с външната среда. На кота нула, така обособяващата се „тераса“ е обезопасена чрез прозрачен стъклен парапет, което създава една свободна и модерна среда на обитаване.

При входа на къщата, на кота нула, е проектирана буферна зона за дезинфекция на връхни дрехи и приндалежности. Представлява малка камера, снабдена с UV лампа с необходимите параметри и парна експозиция за дезинфекция. Предвидена е и антибактериална настилка при входното антре.

Проектиран е кабинет.

Mодерният човек има нужда от пространство, където може да осъществява ежедневната си работна дейност от вкъщи и това място трябва да е далеч от основната функция на къщата. В проекта кабинетът е разположен непосредствено до основния вход на сградата, в близост до общия за етажа санитарният възел. Така необеспокоявани, едни от други, обитателите и техни делови гости могат да пребивават едновременно. Кабинетът е със западно изложение а интериорната му стена гледа точно срещу интегрираната градина. При желание на инвеститора тази стена може да се изпълни стъклена.

На етажа е предвидена и спалня за гости със собствен санитарен възел.

На същото ниво, с изложение запад юг, е разположен кът за сядане с камина. В центъра, пред интериорната градина , е зоната за хранене, а с изложение изток юг е разположена високотехнологична кухня с остров и прилежаща тераса.

На долното ниво са ситуирани фитнес, сауна и парна баня, отделени от зоната за релакс и сън със стъклена стена от плъзгащи се витрини, което прави пространството моделируемо.

Зоната за релакс представлява модерно пространство за почивка вкопано в пода, в центъра на къщата. Този кът е снабден с кафе бар и възможност за спускане на екран за прожекции.

 На нивото са проектирани още: общ санитарен възел, техническо помещение с достъп до асансьорна шахта и 3 спални , от които две със собствен санитарен възел.

Достъп до източният край на басейна е възможен директно от спалнята на югоизток.

Проектът предвижда още:

- пречиствателна станция

-събиране на дъждовна вода за санитарни нужди, благодарение на филтрираща система

-максимално захранване от слънчева енергия, чрез соларни панели монтирани на плоския       покрив под 42 градуса наклон

-осигуряване на топла вода чрез вакуумни тръби

-естествена вентилация на въздуха благодарение на така проектираните пространства и вентилация, посредством тръбна инсталация на двете нива на терена.

Автор


Виктория Иванова-Kостова