Проект 27B: Културен център – Мариупол, Украйна

., УАСГ, София


за проекта


Мариупол е десетият по големина град в Украйна с население от 449 000 души, разположен на брега на Азовско море в източната част на страната. От основаването си през 1778 г. Мариупол е център за търговия със зърно, металургия и тежко машиностроене и играе ключова роля в индустриализацията на Украйна.

Първоначалната двуетажна сграда на улица Георгийвска 63 е била построена като гимназия, но е унищожена през Първата световна война. Съществуващото здание е завършено в началото на 30-те години. То също претърпява пожар по време на окупацията на Мариупол през 1943 г. както и през 2014 г. след като бива превзето от сепаратистките сили на самопровъзгласилата се Донецка Народна Република.

Една от основните функции на новия културен център е постоянната изложба, заемаща близо една трета от общата площ на сградата. Тя разказва историята на Мариупол и има за цел да намери идентичността на града и неговите жители. Организирана е в 9 последователни модула, всеки от които се фокусира върху различен аспект от локалния контекст. С движението си по трасето на изложбата, посетителите опознават Мариупол и са подтикнати да припознаят своята собствена идентичност като част от тази на града.

Вместо класическото хоризонтално движение през изложбените пространства, ние предлагаме вертикално. Обиколката на посетителите започва в лобито на партерния етаж, намиращо се до съществуващия главен вход на сградата. От там, посетителите са подканени да слязат в подземието, където се намират три от модулите на изложбата. Трасето продължава нагоре като на всеки етаж са разположени по още два модула, свързани с историята на Мариупол. С постепенното опознаване на идентичността на града, посетителите бавно се изкачват към последния етаж, където са посрещнати от естествено осветена огледална стая, в която са подбудени да излседват своята собствена идентичност, в контекста на цялата изложба. Следва силно осветената южна покривна тераса, която предоставя панорамна гледка към централнта част на града - финалният експонат в постоянната изложба. На последния етаж, посетителите имат достъп и до мултифункционалната зала, в която се планира организирането на временни изложби. Връщайки се в лобито по централното стълбище, те преминават през сувенирния магазин и напускат сградата през входа, от който са влезли, но с нов по-добре информиран поглед към заобикалящата ги среда.

Автор


Златимира Симеонова, Михаил Дянков