Проект 38B: Гимназия за древни езици и култура и изкуства

., УАСГ, София


за проекта


Гимназия за древни езици и култура и изкуства

 

Сградата е ситуирана в град София, в подножието на Витоша, квартал „Манастирски ливади“. Тя е своеобразна граница между шумната обществена зона, сформирана около бул. “България” и новите жилищни комплекси в квартала, търсещи уединеност. Училището е категоричен жест- отворено към планината, разтапящо се към квартала( създава отворено общестено пространство) и загърбващо “шумния град”.

 

Гимназията обединява две училища- едното за изкуства, а другото за древни езици и култура. В основата на концепцията е „училище- библиотека“. Сградата кулминира в голямо стъпаловидно пространство с три нива, което е обърнато изцяло към планината.

Конструкцията от рамки с хоризонтални и вертикални ребра създава ниши. Голяма част от тях са уединени кътчета с рафтове с книги, където уениците могат да четат и учат. Част от тези зони преливат в по- големи “площадни” и споделени пространства, които предполагат интеракция на между учениците и преподавателите.

 

Дизайн-концепцията залага на двете основни вертикални равнини, които са своеобразни отливки на градската тъкан, склопени на 90 градуса по вертикала. Класните стаи са решени като отделни обеми към тях. Те символизират сградите от градската среда.

Западната равнина е своеобразна масивна стена, която загърбва шумната градска част. Източната прелива в още две ажурни вертикални равнини, които създават плавен преход към квартала. Конструкцията им  е идентична- решетка от вертикални и хоризонтални метални ребра, с ширина метър и половина. Двете основни равнини създават „процеп“ към Витоша, в който е развита вертикалната комуникация. Сградата е решена на пет основни нива, всяко ­с височина 5,40 м. Стълбите и свързващите ги хоризонтални алеи отвеждат до динамично пътуване през уединени и споделени пространства в света на книгите и светлината.

Внушението е за безкрайна библиотека, която се разтваря като книга към планината.

Автор


йона лекова