Проект 44B: Павилион на България за Експо 2020 в Дубай

., ВИСШЕ СТРОИТЕЛНО УЧИЛИЩЕ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“, София


за проекта


Тема и посока на Българският павилион

Nature for the people, people for the nature (Природата за хората, хората за природата). Темата е свързана със световен проблем, за чието решаване е необходимо обединяване на хората и нациите. Проблемът с Глобалното затопляне и климатичните промени вече не е хипотеза както е било преди години. Темата е актуална и всяка страна, дори малка, е важно да се включи в тази кауза. Повече от 10 000 години природата (растителност, води и др.) е била основния фактор за нашето съществуване и благодарение на нея все още сме жители на Планетата Земя. Но в момента природата има нужда от нашата помощ, за да я запазим и тя да запази нас. Изсичането на горите, замърсяването на морета,океани и реки, презастрояването, използването на некачествени материали – това са малка част от проблемите, които ние сами създаваме и точно ние трябва да предотвратим. Технологичните иновации набират голяма скорост в помощ на Планетата. На българска земя е възможно да бъдат приложени повечето от тях, заради нашето географско положение.

 

Осоляване на облаците чрез впръскване на солена вода в тях

При използването на тази технология, преминаването на слънчевите лъчи през облаците се намалява и така слънчевата радиация не достига на 100% до земната повърхност. Tази технология може да помогне на ледниците, които са започнали да се разтапят и предизвикват покачване на морското ниво, да се заледят отново и градове като Маями (и др.) да съществъват в бъдеще. Ако океанското и морското ниво продължат покачването си, се очаква тези градове да бъдат заличени до 2050г. Интегриране на идеята в проекта: Целият павилион ще бъде обграден от водни струи през 10-20см, изпомпвани от земята нагоре (отдолу нагоре) на височина 5-8м. (Защо не отгоре надолу? Защото в тази зона няма право да бъде застроено нищо.) Тези стриу ще образуват завеса около целият павилион, което би привлякло вниманието на посетителите в топлите Дубайски дни, и когато някой се доближи до павилиона – водната струя ще спира, за да може да се премине. По този начин се илюстрира идеята за впръскването на вода в облаците. Когато потоците от хора (влизане – излизане) се засилят и се разминават, водата ще спира и тръгва постоянно, което ще прави визията на тази завеса непрекъснато променяща се.

 

Строене със смес базирана на морска сол

Професори отТУ Делфт, Холандия са проучили конструктивна система, която е базирана на сол с добавени частици от нишесте текстилни влакна (играещи роля на армировка), вода и етилов алкохол. Методът се използва предимно за 3D принтиране, но може и да се изгражда от блокове (наподобяващи тухли). Солните конструкции са със здравина подобна на тази на зидария. Единственият недостатък на материала е това, че той не е влагоустойчив и се разтапя, когато е изложен на влага и дъждове. В случая, стените на павилиона са изградени от сол и са изложени на постоянна влага от водните струи около сградата. Вариант за защита е епоксидната смола, която не е подходящ материал, когато става дума за устойчива и природосъобразна архитектура. За това стените ще бъдат изградени по-дебели от необходимото и ще се саморазграждат през цялото време на експото. По този начин сградата ще променя вида си постоянно и след приключване на фестивала – павилионът ще се саморазгради, така че да спести над 30% от демонтажните работи.

Озеленяване на морета и океани с водорасли

Тази технология преобразува отпадъчните отпадъци желязо от корабите във водорали и микрорастения. При голямото им струпване може да се получи малък остров. Каква е ползата от тази технология и каква е връзката с темата? Тези микрорастения всъшност живеят в океана и те всички фотосинтезират заедно, при което отделят повече кислород за света, отколкото растенията, засадени в почва

Автор


Кристиан Савов