Проект 47B: Апартаментна жилищна сграда

., УАСГ, София


за проекта


            Ситуацията се намира в спокойна жилищна зона на ул. Зайчар, ЖК Зона Б-18, гр. София. Теренът е разположен в район, който се характеризира с добра комуникативност и близост до центъра на града, притежава добре развита инфраструктура и достъпност на превозни средства. Подходът към сградата се осъществява по ул. Зайчар, като от тази улица се осигурява и вход към подземния паркинг. Във вътрешно-кварталното пространство е предвиден озеленен двор, както и допълнителни паркоместа за живущите. То е достъпно чрез проход в постройката, разположен непосредствено до рампата за подземния гараж.
            Сградата разполага с шест жилищни етажа, партер и сутерен, като са предвидени три входа към жилищната част. Вертикалната комуникация е решена с три стълбищни клетки и три асансьора.
            На партерния етаж са проектирани магазини, ориентирани към ул. Зайчар, а към вътрешния двор са разположени гаражи, осигуряващи защитено паркиране на живущите.  
            На всеки от петте типови етажа има по седем апартамента, разделени в 3 секции, като във всяка секция са разработени варианти за различни по площ жилищни единици. На последния етаж са обособени четири ателиета с просторни балкони.
            На всяко ниво на двете крайни секции са разположени по два големи по площ двустайни апартамента, а средната секция разполага и с едностаен апартамент подходящ за самостоятелно обитаване или младо семейство. Спалните помещения са ориентирани посока северозапад, а дневните – югоизток, като по този начин се осигурява максимално естествено осветление.
            На сутеренния етаж са предвидени  четиридесет и осем паркоместа, мазета и технически помещения, като достъпът за автомобили се осъществява посредством рампа с наклон 14%. Освен с улица „Зайчар“, всеки вход има пряка връзка и с вътрешния двор, където са осигурени и места за велосипеди.
            Чрез фасадната композиция се цели не само да се подчертаят трите жилищни секции, изявени във вертикално направление в жълт цвят, но също така и да се обединят чрез черни хоризонтални елементи и неутрален фон.

Автор


Мария Пенева