Проект 56B: HILL OF THE ARTS

ПРЕОТКРИЙ СЕБЕ СИ, УАСГ, София


за проекта


HILL OF THE ARTS

ПРЕОТКРИЙ СЕБЕ СИ

 

Изкуството и занаятите са едни от най-важните аспекти, носещи културната идентичност на една нация през годините. Изделията, които артистите създават и местата за експониране са отражение на човешкото развитие. В забързаният и объркан свят, в който живеем, изкуството е това, което ни спасява.

Проектът цели създаването на  комплексна среда, в която артисти и любители да избягат от лудостта на града и да се изгубят в света на изкуството.

В предложението изцяло се запазва съществуващият архитектурен облик на вилата. Разделя се на четири основни зони. В старата вила се обособява хотелската част с галерия и театър, а в разширената постройка - ресторант с винарна. В полувкопаното ниво на хотела се простира уелнес зоната с панорамен вътрешен и външен басейн. Използват се даденостите на терена като с амфитеатрално сядане се подчертава визуалната връзка на комплекса и града. Ателиетата и работилниците са интерпретация на първоначалните места за творене – пещерите. Артистите могат да намерят уединение в арт кабините и апартаментите за артисти, разположени в парка.

Всички функции и обеми са обвързани чрез алейна мрежа, подчертана от композиция с експонати. С различните си височини постаментите пресъздават вибрациите на града, пулсиращи, и разпръскващи изкуство във вилата.

Основните използвани материали са камъкът и тухлата – символизиращи историята , метал и бетон – като интерпретация на съвременната архитектура.   Интервенцията в интериорното решение на съществуващата вила се основава на връщането към оригиналния облик и откритите белези от времето върху него. В голяма част от помещенията се цели възстановяването на автентичния под и таван.

На база на всички фактори и аргументи, проектното решение формира пространство, обогатяващо средата с ново ниво на култура и социален живот, вплитайки минало и настояще, запазвайки характерния силует на мястото. 

 

Автор


Михаела Костадинова