Проект 59B: La Casa dell’ Arco

., University of Portsmouth - School of Architecture, Portsmouth


за проекта


Несъмнено, всички знаем колко трудно би било преместването в друг град или държава и как би повлияло това на човешката психика, социален статус и комуникация. Като архитекти и дизайнери, ние имаме привилегията и възможността да създадем благоприятна среда за съжителство, която да способства за бързото и адекватно интегриране в съответната среда.
Тъй като населението се придвижва от малките населени места към териториално по – големи градски среди, поради повечето икономически облаги и възможности, които предлагат те, това е предпоставка и за негативни последици не само върху заобикалящата среда, но и върху човешкия индивид. Една от най – новите концепции за справяне с тази ситуация е съвременното КОЛЕКТИВНО СЪЖИТЕЛСТВО. То има за цел да предостави лично пространство за обитателите, но същевременно да създаде площи и места за споделяне. Споделянето не е само размяна, обмен или предоставяне на обекти или предмети на трети лица, а също така има за цел да скъси дистанцията между хората, като по този начин създава предпоставка за по – добър, позитивен и благополучен начин на живот и слага край на така наречената „градска самота“.
La Casa dell’ Arco е концептуален проект за модерно колективно съжителство на съществуваща сграда в Портсмут, Великобритания, която е с чудесна локация в близост до исторически забележителности и популярната кула Portsmouth Harbour на брега на протока Ла Манш. В този проект е използван един основен елемент – древната РИМСКА АРКА, която е имплементирана по различни начини, следвайки съществуващата структура на сградата, но не само като архитектурен елемент, но и за създаване на чувства у обитателите. Арката е използвана като инструмент за разделяне на помещенията, като в същото време те са отворени, което създава простор. Като геометрична форма обаче, е често свързвана с изгрева, дъгата или портал към нещо по – възвишено, което автоматично създава усещания за хармония, комфорт, уют и други позитивни емоции.
Сградата е разделена на: партер (магазини и художествена галерия), 5 етажа, като всеки от тях има по две нива и панорамен етаж (ресторант). На всяко ниво има обособени лични пространства (апартаменти със собствен санитарен възел) и споделени пространства (кухня, трапезария, всекидневна, офис, библиотека, складово помещение и място за отмора). Всички помещения имат модерен и индивидуален дизайн, базиран на основният елемент – арката, но съобразен с нуждите на всеки потенциален клиент.
Разпределението следва хоризонтална система, като помещенията са разположени така, че да ползват максимално радиацията на слънцето по
протежение на фасадата. За да бъде достъпна дневната светлина и до сърцевината на сградата е оформен централен коридор (double loaded corridor system), който в комбинация с проектирания атриум допуска лъчите в дълбочина и същевременно създава красиви и интересни форми, прожектирани от геометричните елементи в дизайна. Тази архитектурна техника за организация на помещенията е също и начин за провокиране на срещи между всички индивиди, обитаващи сградата. В предверието на коридора, което е сърцевината на атриума е проектиран хамак, разположен на втория етаж на всяко ниво, който служи като място за отмора, а самото предверие и стесняването на последващият го коридор, създават невероятна перспективна гледка, подсилена и оформена допълнително от LED осветление.
Материалите, заложени в този проект са с полирани повърхности, което създава множество рефлекции и внася стил в обстановката. Съчетанията са между мазилка и боя в пепеливи нюанси на розово и бледо лила, подчертани с луксозен италиански мрамор в бял и черен цвят, а на места се забелязват керамични плочи също в пепеливи тонове.

Автор


Ралица Няголова