Проект 61B: Кафе – книжарница. Интериор на обществено пространство

., Нов Български Университет, София


за проекта


Предмет на разработката е партерно пространство, част от съществуваща сграда.

Пространството е решено на няколко зони за четене/кафе с 14 маси и 38 места за сядане. Предвидени са и допълнителни такива, които се разполагат според желанията на читателите (барбарони/пуфове и др). В основната зона за четене може да се променя конфигурацията на масите, така че да е подходяща за различни събития. За визуално отделяне на две от зоните за четене се използва преграда от растителност, в контейнер с височина 100см. По този начин не се прекъсва навлизане на естествена светлина през деня, а в същото време и разделя читателите на по-малки групи. 

Още от входа на кафе-книжарницата се забелязва зоната за четене за деца, въпреки че е съвсем в края на помещението. Дизайнът има за цел да привлече вниманието на малките читатели с разпознаваеми форми в забележителни цветове. За да се "избяга" от духа на класната стая и учебната среда, няма стандартните маси или столчета, на тяхно място има барбарони/пуфове и плътен килим с геометричен рисунак, върху който да се забавляват и почиват децата. Характерен детайл в кътчето е библиотека във формата на дърво. А за повече книжки и образователни игри и и играчки е предвиден безопасен и лесно достъпен шкаф с ратанови кошници.

В зоните за четене са разположени библиотеки, покриващи светлата височина на помещението. Общата им съвместимост е около 1880 заглавния (без детските) разделени по жанр. В създадената ниша при носещия елемент е стрита плъзгаща се библиотека, като по този начин се оптимизира пространството. Непосредствено до нея е преходът към стаята за персонал и заготовки и тоалетната. Метално пано, с акцентиращ растер и цвят,  разделя прехода от къта за деца.

Основната настилка е от естествен паркет в конфигурация шеврон/ "стрелковидна" под 45градуса. Цветът не е нито светъл, нито много тъмен, за да изпъкне естествената текстура на материала в най-добрия смисъл. От друга страна, в зоната за бара, контрастира светла настилка от гранитогрес.

Осветлението е съобразено с необходимостта от силна насочена светлина. В централната зона за четене осветлението е разположено на голяма площ, без зони на фокус, което позволява промяна в конфигурацията на масите и столовете. Състои се от структура от 12 броя осветителни тела тип "пура". В останалите части осветлението е подсигурено от висящи тела, както и от спотове. В кътовете могат да се използват и преносими осветителни тела, всички от тях са на принципа на фокусирани светлинни снопове и подвижни глави за максимално удобство.

Автор


Светла Върбанова