Проект 64B: Концертна зала Варна. Където вълните се превръщат в музика

., Виенски Технически Университет, Виена


за проекта


Концертна зала Варна
Където вълните се превръщат в музика
Тази магистърска работа има за цел да обогати с концертна зала пристанищната зона в сърцето на черноморската столица на България. Изгражда се нова обществена сграда с голямо културно значение за града. Концертната зала оживява забравената пристанищна зона и я превръща в динамично обществено пространство. Сградата се характеризира със скулптурна форма, която отразява небето и звука на вълните и се превръща в пулсиращото сърце на старото пристанище.
Концепцията се базира на две основни теми: природа и музика. Морските вибрации и звуковите вълни се преплитат и оформят геометрията на сградата. Парцелът, със своята дълга и тясна форма, следва линеарния характер на околната среда. Идеята е да се запази линеарният характер и чрез него да се структурира сградата. Формира се и обществен площад с яхтено пристанище, заобиколени от новия амфитеатър, морето, морска гара и сградата на концертната зала.
Целта ми е да създам сграда, която от една страна да хармонира с околната среда и природата и в същото време е многофункционална футуристична платформа, която предлага ново обществено пространство за комуникация, приключения и художествено творчество. Резултатът е хибридна структура с всекидневна функция.
Новото пространство трябва да бъде не само място за музика, а по -скоро да е атрактивна зона за срещи и вдъхновение. Проектът трябва да се превърне в множество индивидуални ниши и обществени зони, които образуват разнообразно обществено пространство.
Плановете се формират от два основни композиционни елемента: двете концертни зали и линеарното, вълнообразно ядро, състоящо се от множество обществени зони - кафета, ресторант, конферентна зала, магазини и места за почивка.
Музиката трябва да бъде пространствено и акустично в центъра на вниманието, затова подиумът за оркестъра е разположен в средата на залата. Където и да се свири импровизирана музика, хората веднага образуват кръг около изпълнителя. Този напълно естествен процес може да бъде пренесен в проектирането на концертни зала. Местата за сядане са комбинирани, за да образуват тераси и въпреки това остават свързани помежду си. Целта ми е да създам интимност в залата, въпреки многобройните места. Голямата концертна зала разполага с общо 1060 места. Малката зала има елипсовидна форма и следва същата логика - сцената е отново в средата. Разполага с 354 места.
Покривът на сградата се състои от пространствена ферма, която е облечена с изолационни материали и алуминиеви панели. Всяка вълна има отделна конструкция с височина 100 см. Покривът се носи от стоманобетонни колони и вътрешни стени. Само в района на голямата зала премостването e с дължина 40 метра, поради което пространствената ферма има конструктивна височина 250 cm.
Сградата се превръща в културен храм на морския вход на града. Това прави Варна един от крайбрежните градове със световно културно значение.

Автор


Тодор Тодоров Даскалов