Цветова схема „ОРИГАМИ“

Евгения Ефтимова, Лесотехнически университет, София


за проекта


В разработения от мен идеен проект ви представям една  свежа цветова схема, която от една страна да отличава фасадата на сградата, а от друга да я вписва хармонично в обкражаващата я околна среда.

Като подложка за проекта избрах училищна сграда с елегантен архитектурен образ, която е разположена в близост до смесена пешеходно-паркова зона. Основните материали, които изгражда тази изящна фасада  са клинкерните фасадни тухли  в сиви тонове и светло сините флоатни стъкла. Клинкерните тухли изграждат  декоративна зидария с голяма устойчивост на атмосферни влияния , а светлосиньото стъкло е с висока пропускливост на светлина. Вторични материали са бетонът и металът .

Вдъхновението за идейния проект и цветовата схема на училищната фасада идва от изкуството на  Оригами, което е популярно и любимо на много деца.  Оригами е традиционно японско изкуство за създаване на форми чрез творческо сгъване на хартия, което освен за забавление се използва и като образователно средство и терапия. То е добър инструмент за преподаване на математика, придобиване на пространствени умения и изучаването на различните форми и фигури.  Доказано е, че изработката на оригами  оказва положително влияние върху паметта и въображението  на децата, като едновременно е и добър начин за премахването на чувствата на тревожност и стрес. Формата на цветовите  акценти е взаимствана от най-популярната оригами фигура – жерава.

Използвайки различни цветове може да променим драстично вида и атмосферата на една фасада, тъй като цветовете влияят силно на начина, по който се чувстваме. Предложената от мен цветова схема е съставена от два неутрални, два топли и един студен цвят. Неутралните цветове използвам за внасяне на  успокояващи елементи, а топлите и студени цветове, като лек освежаващ цветен щрих, който да придаде нотка на жизненост. Тъй като фасадата трябва да бъде практически осъществима, за разработването на цветовата схема използвах каталога за фасадни цветове Baumit Life®. Избраните от мен цветове са с номера: светлосиво - 0015, сиво - 0018, тюркоазено зелено – 1003, светлорозово – 0587 и розово – 0613.

Автор


Евгения Ефтимова

Университет: Лесотехнически университет

Специалност: Инженерен дизайн

Година на обучение: Година на завършване: 2013 г.