Проект 1: „КОБИЛИЦА | СГРАДА СЪС СМЕСЕНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ“

., УАСГ, София


за проекта


„КОБИЛИЦА | СГРАДА СЪС СМЕСЕНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ“

 

“Високи, сини планини,

реки и златни равнини...”

- Младен Исаев

 

                Видео анимация: https://www.youtube.com/watch?v=18MafFS4aQY

 

Красивите извивки, които очертават формата на кобилицата, народът ни намира в рисунъка на хълмове и планини.

В българската възрожденска архитектура е позната и една необичайна извивка на корниза, създадена от майстор Кольо Фичето. Така и се нарича – „фичевска кобилица”.

Това, което за мъжа е брадвата, за жената е кобилицата.

                Жилищни, офисни, търговски и развлекателни функции са интегрирани във вдъхновена от традиционния български бит композиция с характерно визуално присъствие и силно въздействие. Тя е подчертана от активни рекреационни пространства. Решението е метафора на уникално богатата природа - сините планини, реките и златните равнини - с която сме дарени - градски оазис.

                Целта на проекта е да се създаде място с характер, което да даде начален тласък за бъдещото развитие на района, както и да се създаде нова лесно разпознаваема локация.

Сградата има общо 25 нива: 4 подземни и 21 надземни. Обща РЗП (включително и на подземните нива): 40 967, 34м2.

Нива -2, -3, -4 са подземни паркинги за живущите в сградата, служителите в офисите и посетителите на търговските обекти. На тези нива са разположени складовите и техническите площи за поддръжка на сградата.

Нива -1, 0, +1, +2 (подиум) имат обществени функции: търговски център с различни магазини, художествена галерия, детски клуб, ресторант и уелнес център с фитнес зала, салон за красота и спа център.

Над подиума сградата е разделена на два композиционни обема: висок и нисък. Малкият обем има 5 етажа с офиси. Големият обем има 18 етажа с 64 апартамента от различни типове: T1, T2, T3 и T4 броя спални. Апартаментите от всеки тип варират спрямо площта си – резултат от „издуването“ и „стесняването“ на сградата по височина: например, има няколко разновидности на апартамент тип Т1 - малък, среден и голям. Това осигурява по-широк избор сред потребителите и разнообразие на пазара на недвижими имоти и увеличава възможността за по-широк кръг от купувачи.

Големият обем е съставен от две съставни части (модули), които му придават човешки мащаб и го интегрират в градската тъкан. Всеки първи етаж от обемните модули е общо социално пространство за обитателите – просторна дневна зона с обрамчваща зелена тераса, подчертана с зелен акцент в зоната на кобилицата.

Публичното пространство следва органичния ход на формите, създавайки успешен физически и психологически преход между пространствата от и към сградата. Зелените площи и водните обеми интерпретират „реките и златните равнини“. Развитието на ландшафта по хоризонтала и вертикала, както и в интериорното пространство, доизгражда тези идеи.

Проектът постига корелиращи помежду си богати и запомнящи се пространства. Например атриумът, чието покривно осветление е водно огледало, което, пречупвайки слънчевите лъчи, хвърля игрива светлина върху органичните контури на плочите, подчертани от ивици зеленина. А апартаментите в зоната на кобиличния негатив получават допълнителна добавена стойност именно заради последния.

Осъществена е сграда, придаваща на средата характер чрез своята уникална визия, характерно визуално присъствие и силно въздействие на фона на градската тъкан, която има потенциала да се превърне в нов символ на града.

Автор


Илиян Ангелов