Проект 3: NUAGE е символ на свободния и несломим човешки дух

., УАСГ, София


за проекта


NUAGE е символ на свободния и несломим човешки дух.

2 056 успешно проведени ядрени теста по цял свят.
2 атаки, довели до смъртта на хиляди.
2 от най-големите екокатастрофи, предизвикани от човека.
Милиони, носещи последиците от ядрените опити.

Това е ужасът, до който е довел тестването и разработването на ядрени оръжия. А NUAGE е неговият контрапункт. Проект, доказващ силата на човечеството и нуждата да се даде гласност на пострадалите и на всички нас, които носим тегобата от неспирната борба за военно надмощие в себе си.

Проектът представлява мемориал на последната ядрена бомба. Концепцията за неговото създаване е изведена от световната карта и точните местоположения, където са били провеждани тестовете. Тяхната обвързаност създава мрежа с пресечни точки, общовалидни за цял свят. Изхождайки от тестовите локации и техните сателитни изображения, откриваме кръга като основна форма за тестовите полета. Натрупването на тези композиционни елементи и зависимости образува плановото решение на мемориала, с неговите площадни, алейни и експозиционни пространства. Покривната конструкция се носи от 2 056 метални колони, с диаметър 15 см – диаметърът на една плочка уран, достатъчна за създаването на една ядрена бомба. Мемориалът разполага с различни експозиционни зали – зала с експонати (предмети, някога принадлежали на хора, загинали или оцелели от атаките и тестовете); аудио зала; прожекционна зала; зала на оцелелите от атаките над Япония и зала на фотографиите. Маршрутът, който посетителят може да обходи, е оставен изцяло на неговия избор. Има възможност да влезе и да се разходи из ‘‘гората‘‘ от колони, да посети всички зали или пък да посети само една.

Мемориалът е универсален за цял свят, също както сполетялото ни. Затова той няма конкретно местоположение, а цели да може да открие мястото си във всяка една държава, във всеки един град или пък пустош… във всяко сърце.

Цели да предостави на посетителя възможността да се ‘‘изгуби‘‘ в историята и да открие своя собствен път. Защото миналото ни е общо и непроменливо, но бъдещето винаги е в нашите собствени ръце, способни да го моделират нежно и фино като глина или грубо и грозно… Изборът е наш!

Автор


Михаела Димитрова Богданова

Месторабота: ,,VAMOS’’ – ателие арх. Пламен Генчев