Проект 18: Зимен комплекс в паркова среда

Всеки обича снежинките, а да им се любуваш сред природата е най-подходящото място за това., УАСГ, София


за проекта


Зимен комплекс в паркова среда

Всеки обича снежинките, а да им се любуваш сред природата е най-подходящото място за това.

В съвременния забързан начин на живот, хората все по-често имат нужда за почивка далеч от шума и място за релакс, което да ги сближава с природата. С нарастването на самия град, София има нужда от все повече паркови пространства.
Идеята е да се създаде парков комплекс със сгради, изпълняващи функцията да служат за развлечение и релакс на жителите дори през студените дни, а защо не и през летните.
Търсейки най-подходящото място в София, се спрях на поречието на река Искър. Несъмнено мястото от Летище София до яз. Панчарево, създава най-благоприятни условия. Разглеждайки регулационния план и ОУП, стана ясно, че разполагането на парк точно там е напълно възможно.
Проектът предвижда изграждането на парков комплекс, започващ и обединяващ в себе си парка към Летище София, минаващ в близост до парк “Врана” и приключващ вливайки се в алеите около яз. Панчарево.
Откритите находища на минерални извори Панчарево правят мястото още по-примамливо. Минералната вода е хипертермална (48 оС). Тя заема своето място в парка чрез изградени шадравани, чешми и водни атракции. Друго нейно приложение е предвидено да бъде използването й за подово отопление.
Парков комплекс
Теренът на зоната е равнинен, като разликите във височините са съвсем плавни и незабележими.
След проучване на уличната мрежа и схемата на градския транспорт са обособени 5 главни влизания в парка и още 10 второстепенни.
Предвидени са 4 паркинга за автомобили в зоните на най-голям поток от хора. Пътеки водят и до съществуващите паркинги на летище София и яз. Панчарево.
Проектът предвижда една главна алея по продължението на реката, която е в комбинация с велоалея.
Зоните в парка са предимно за релакс и разходка - места за амфитеатрално сядане, беседки, зони за пикник и йога на открито. Обособени са и места за атракции и забавления като открита ледена пързалка, езеро за водни колелета, детски кът, открит пазар, детски площадки, мини голф, обособени площадни пространства. В зоната за обществено обслужване има магазини, ресторанти, кафенета, павилиони, обществени тоалетни и др.
Сгради
В настоящия проект са представени два типа сгради. Сред големите са ресторант и кафене, които са разработени и интериорно. Малките сгради са павилиони, допълващи функциите на парка. Сред композицията на парковото пространство са включени беседки и открити павилиони за търговия, които следват същата идея на сградите.
Формата на сградите е взаимствана от иглолистните дървета, които ги заобикалят. Поради парковата среда, в която се намират е използвана дървесината като основен материал.
Конструкцията на всички сгради е изпълнена с ферми от слепена дървесина, като едната произлиза от половината на другата. Оставена е видима, както отвътре, така и отвън. В помещенията, където се изисква е поставен окачен таван от гипсокартон, вървящ по долната греда на фермата. Покривното покритие е от листова стомана - студеновалцована, черен мат.
Основната идея на сградите е да са богато остъклени, с цел наблюдаване на красивата заснежена зимна обстановка. В залите е използвана алуминиева дограма от системата на Schuco CMC 50, разработени за зимни градини. Изпълнени са с електрохроматично стъкло - Sage Glass, Schuco, което решава слънцезащитата на помещенията. Разположените по фасадата електронни датчици, автоматично затъмняват стъклата, когато има нужда. В по-малките помещения са използвани покривни прозорци от системата на Velux.
    Върху скатовете, където позволява, са разположени високоефективни 250W черни моно слънчеви панели с 60 клетки.
    Залага се на изцяло сухо строителство. Всички преградни стени са от системата на Knauf за щендерни стени от гипсокартон.
    Подовата конструкция е с вградена подложка от XPS за тръби за подово отопление. Използвана е геотермална енергия (минерална вода) за отопление на сградите. Това е възможно чрез геотермални системи, използващи специални термопомпи, които генерират енергия, служеща за отопление и охлаждане.
Вентилацията е както естествена, така и изкуствена. Изкуствената вентилация е решена с видими тръби, минаващи между гредите на фермите.
Интериор
    При всички сгради решението на интериорното пространство е идентично. Използвани са еднакви материали, поради целената цялост  както отвън, така и вътре.
    Преобладаващи и използвани за акцент са дървените ферми. Цялата композиция на пространството и елементите в него следват тяхната идея.
    Материалите, които са използвани са само естествени. Водеща е употребата на дървесината. Освен при фермата, дървесината участва и при подовата настилка в някои случаи, при мебелите, както и при оформлението на стените.
    Друг водещ материал е металът - боядисан в черен матиран цвят, подобен на алуминиевата дограма.
    В интериорното пространство на ресторанта и кафенето е наблегнато и на растителността покрай прозоръчните отвори, за сливане на усещането вън-вътре.
    Дървените ферми са изцяло осветени с вградено лед осветление в гредите.

Автор


Елица Георгиева Георгиева