Проект 32: Научно-изследователски и изложбен център на технологията "Hyperloop"

., УАСГ, София


за проекта


•    ХАЙПЪРЛУУП?!
HYPERLOOP е технология, която предлага високоскоростен начин за пътнически и товарен транспорт. Представлява тръба или система от тръби, с много ниско въздушно налягане като се създава почти идеална вакуумна среда. По тях се движат пътнически и/или товарни капсули. Цел- скорост по-висока от тази на самолет, като съответно се намали времето за транспорт от т. А до т. Б.
•     ЦЕЛ?
Да се проектира сграда, която да служи като музей и тестови център на тази технология- място, където хората да се запознаят с и докоснат до нея.
•     КЪДЕ?
На северозапад от Лас Вегас в щата Невада, САЩ. Пътните артерии, които са в близост до зададения ареал са „Шосе 95“ и „Корн Крийк Роуд“. Зоната на разработка е пустинна, главно с равнинен релеф и ниски скални масиви.
•    СИТУАЦИЯ.
Комплексът е ситуиран на отстояние от главния път „Шосе 95“, достъпът е осигурен чрез локални платна. Главният подход е от юг посредством две двулентови платна с организирано кръгово движение, уширение за временно гариране. Вдясно от главната рампа се намира паркинг с места гариране. Осигурени са станции за зареждане с ел. енергия.
•    РАЗПРЕДЕЛЕНИЯ.
Сутерен: 2 нива с 5 разсредоточени комуникационни възела, от които има достъп до к.±0,00.
К.±0,00 : Въведителен център- фоайе с рецепция, със свободно разположени изложбени материали.  Вдясно: по-малко фоайе с гардероб за посетителите на аудиториума. Западно крило: детски кът с атракции и мини хайпърлууп тръба,  заведение за хранене тип фаст фууд.
Трейнинг център. Източно крило: стълба, по която посетителите могат да се качат на обходна пасарелка- от източното крило, над главната лаборатория, отделена с витрина, до западното крило към к. 0,00. Кантина за служители, до нея: малка библиотека с хранилище към главната лаборатория. Главна лаборатория: 71 работни места, кътове за рекреация с достъп до вътрешния двор, 2 конферентни зали и офис, тестова тръба на Хайпърлууп. До нея: 9 учебни лаборатории с хранилища към тях.
Вътрешен двор: своеобразен оазис с водни площи и характерна растителност. Има достъп за служители и посетители от всяко крило.
К. +3,60: над учебните и главната лаборатория : 10 учебни зали с хранилища . За студентите- пасарелка над главната лаборатория, отделена с витрина.
К. +7,80 : Аудиториум за презентации и конференции, с вместимост 922 места, към него- бар с ресторант.
Инсталационен етаж, преди спортния център /фитнес, басейн и зала за йога- за служители/ и жилищната кула.
Офиси, тип open space, с две конферентни зали и два кабинета, посредством интериорна стълба: рекреационен мецанин за служителите.
Жилищна кула: 13 етажа с по 4 ателиета- решена като общежитие, за част от служителите.
•    КОНСТРУКЦИЯ.
Сутерен: безгредова стоманобетонна конструкция.
К. +3,60 –метална подова конструкция, к. +7,80- пространствено-прътова, като в източното, западното и северното крило преминава в покривна.
Аудиториум : пространствено-прътова к-я. /подова и покривна/
Кула: безгредова стоманобетонна конструкция.
•    ОБЕМНО-ПРОСТРАНСТВЕНО РЕШЕНИЕ.
Високоскоростната тангента диктува обемно-пространственото решение: единно, не силно начленено, но да стои динамично. Формообразуването е повлияно от капсулата на Хайпърлууп- органичен и плавен обем.
•    СЛЪНЦЕЗАЩИТА.
•    Алуминиева окачена фасада- технология Sage Glass- при производство на стъклото се постига свойството му да променя цвета си според ослънчаването- така контролира процента на светлопреминаване.
•    Хоризонтални неподвижни ламели с голяма ширина.
•    Бяла фасадна обвивка- PTFE мембрана- материал с много висока гъвкавост, приложим в различни климати, поради изключителна температурна устойчивост и дълготрайност, притежава светлопропусклива  и отразителна способност, така подпомага енергийната ефективност на сградата.

Автор


Петя Ивайлова Проданова