Проект 8: ВИЛНО СЕЛИЩЕ НА ПЛАНИНА, ГР. ЧЕПЕЛАРЕ

., УАСГ, София


за проекта


ВЪВЕДЕНИЕ:
Поземленият имот, на който трябва да се изгради вилното селище, е разположен в гр. Чепеларе, обл. Смолян. Тази част от града не е застроена интензивно, тъй като се намира в крайната му част. Естественият терен е изключително стръмен с денивелация от около 60м и наклон от 50% по цялата си ширина. Това предпоставя за изключително трудно прекарване на улична система, но въпреки това, положителната страна е, че от всяка точка на имота се откриват невероятни гледки към отсрещните възвишения на Родопите.

СИТУАЦИОННО РЕШЕНИЕ:
Разположението на сградите в имота е шахматно, за да не се нарушава гледката от всяка една постройка към отсрещните склонове на планината, както и разстоянието между тях да е минимално. Прекарана е улична система, която обслужва всяка къща, за да се постигне  удобство на обитателите и те да могат безпрепятствено да достигнат до временните си жилища.

ТИПОВЕ СГРАДИ:
Вилното селище съдържа три типа вили и обществена сграда, които са формообразувани по сходен начин. Първият тип вила е луксозна с подход откъм улицата на най-горното ниво на кота ±0,00м, където са разположени голяма дневна с кухня, лоджия, баня и склад, на по-долното ниво на кота -3,00м са проектирани две спални с баня, а сауна с джакузи са изградени на кота -6,00м. Същестува и вариант на този тип вила, който е изграден като къща близнак. Вторият тип вила е с баня, склад, дневна с кухня и лоджия на първо ниво и две спални с баня на второ ниво. Третият тип е замислен като къща близнак, като всяка от частите е проектирана като отворено жилище с въздух между двете нива. На първото ниво са разположени дневна с кухня, баня и склад, а на второто – спалня с баня към нея. В обществената сграда са проектирани магазини, рецепция с лоби бар, офисна част, ресторант на две нива, съблекални, закрит басейн, битови и технически помещения, кухня и паркинги като всичко това е разположено на четири нива.

ФАСАДА:
Всяка една от сградите е изградена по примера на модерните вили в планината с двускатни покриви, съвременни материали като метал, дърво и стъкло и изчистени форми. При обществената сграда и третия тип вила двускатните покриви са преплъзнати на различни нива. Поставени са и слънцезащитни елементи при всеки един от големите витрини с южно изложение против прекомерното ослънчаване през летните месеци.

Автор


ЙОРДАН КОНСТАНТИНОВ КАМИШЕВ