Мини ваканционна къща

Христина Христова, Университет по архитектура, строителство и геодезия, София


за проекта


Идеята за тази мини ваканционна къща се роди от желанието ни да прекарваме повече време сред природата, да сме по-близо до нея и по-далеч от петзвездните бетонирани комплекси. Ограниченият ни бюджет на младо семейство не ни позволяваше да си  купим парцел и да строим по конвенционалния начин, а и не беше  това идеята. Наложи се да бъдем по-креативни и така ваканционното ни обежище стана дом на колела. Рестрикциите за размерите на превозно средство, което може да се движи по пътищата, предопределиха и размера на Колелиба-та. Девет квадратни метра – това беше площта с, която разполагахме.

 Ограниченото пространство впрегна целият ми потенциал понеже беше важно да съберем всичко необходимо, но и да избегнем куосторфобично-притискащото усещане на караваните например. Стандартната височина от 2,40 при билото на покрива както и значителното остъкляване спомогнаха Колелиба-та да да се усеща повече като дом, на който не му липсва простор. Светлината нахлува в цялото пространство и прозорците с  пълна височина позволяват гледката да се превърне в най-важната част от интериора. Материалите бяха от съществено значение за проекта и затова се спряхме на обработена с бяло масло дървена обшивка и тополов шпреплат. Маслото позволява на дървото да диша и онази приятна миризма на прясно разсечена дървесина никога не си отива.

                И понеже целта на проекта беше да сме повече навън и да прекарваме време на открито, за да си наваксаме за многото зимни часове в офиса, обърнахме специално внимание на екстериора на Колелиба-та. Той се превърна във функционално продължение на интериора. Добавихме пейка по цялата дължина на къщичката, защото почивката не е почивка без много приятели. Под тентата прекарахме много следобеди с добре охладено вино. И тъй като често следобедите преминаваха във вечери се погрижихме и за доброто осветление с външни осв. тела и бели пана, който допълнително отразяват светлината.

                Колелиба е нашият отговор на грандоманщината и показността. Тя е път обратно към семплият начин на живот без излишен лукс, но пълен с свободното време, радостите и приятелите, които често жертваме в името на материалното.

Автор


Христина Христова

Университет: Университет по архитектура, строителство и геодезия

Специалност: Архитектура

Година на обучение: Година на завършване: 2016 г.