ХАРМОНИЯ

Симона Хаджиева, Иванка Тодорова, Университет по архитектура, строителство и геодезия, София


за проекта


Проект „ Хармония“ е идея за единство между човека и природата, изразен със симбиоза от архитектурни средства. Тези архитектурни средства са съответно за природата – дървения материал, а за човека – стъклото, което символизира настоящето време и дейността на човека. Както е казал Лао Дзъ: „ Всяко нещо носи ин-а и приема ян, а тяхното взаимодействие ражда хармония, така и в нашия проект в човешкото има част от природата и в природата има част от човека.“  Избираме стъклото като символ на човешкото, поради незаменимите му качества функция, естетика, комфорт и превръщането му в един от най-използваните материали.

   Във връзка с новите пространства около парковете създаваме това фасадно решение, обединяващо градската зона с парковата като пресъздава плавно и ненатрапчиво преминаване от едната в другата. Фасадното решение  е приложено към изложбена зала, но идеята на проекта е то да може да се използва бе значение от функцията на архитектурния обект.

  Стремежът ни да обвържем вътрешното и външното пространство се изразява в преминаването на светлината през ажурните стени и получената игра на сенки, наподобяваща природни елементи. Създаденият фасаден модул с флорални мотиви, представени по два различни начина с двата материала, обвързани с идеята за взаимодействието между човека и природата. Увивните растения около по- ажурната фасада сливат връзката с околната среда и създават уют във вътрешното пространство. В единия случай стените са плътни с дървен завършек, с прорези и стъкло, а в другия основен материал е стъклото, обградено от дървена решетка.

  Ситуацията за изпълнение на изложбената зала е  между Южен парк и ж.к. Стрелбище на бул. „Петко Ю. Тодоров“. В залата са обособени две основни функционални зони- експозиционна зала (220 кв.м.) и зона за отдих- кафе (130 кв.м). Зоната за отдих се оформя като галерия с двойна височина, където се получава игра на сенки. Експозиционната зала е на две нива, където светлината навлиза индиректно, пречупвайки се през отразяващи плоскости, монтирани в интериора.

  Проект „Хармония“  би бил плавен, ненатрапчив, естетичен и хармоничен преход между градската и парковата среда.

Автор


Симона Хаджиева, Иванка Тодорова

Възраст: 21, 22

Университет: Университет по архитектура, строителство и геодезия

Специалност: Архитектура

Година на обучение: 3-а