Интериор на класна стая

Яна Инджова, Университет по архитектура, строителство и геодезия, София


за проекта


     Обект на подробна интериорна разработка  е класната стая.

     Ако фоайето е мястото, което кореспондира с динамичността на улицата и цялостната градска среда – просторно, мултифункционално, социално място, то класните стаи са точно обратното. Стаите се отварят към вътрешното пространство чрез остъкляване. Шумоизолацията между стаите е осигурена чрез преградните сандвич-панели, а откъм фоайето – чрез мебелна стена (по детайл).

     Всяка стая е тематична, решена в различна гама от цветове. Разработената стая е в зелената гама. В дъното на стаята се поставя фототапет, защитен от плексиглас (отново тематичен за всяка стая). Мебелната стена (по детайл) е решена с MDF плочи с финиш от бял гланц. Върху нея са поставени декоративни стенни пана от естествена кожа, решени в кафявата гама. Цветните акценти са използвани премерено чрез свободно стоящите мебели – чинове и столове. Използвани са отново хетерогенни винилови (PVC) настилки – плочи с размер 65/65см.

     Осветлението е вградено в растерния окачения таван Hunter Douglas.

     Фоайето е визитната картичка на училището, то създава първото и трайно впечатление. Прекрачвайки прага му, учениците желаят да почувстват сигурност и спокойствие. Те трябва да могат да се ориентират бързо и лесно в обстановката, затова пространството на фоайето, мястото за прожектиране и провеждане на изложби преливат естествено едно в друго, без визуални бариери.

     Пространството е освободено от стени и е зонирано единствено чрез мебелни групи.

     Подът е решен изцяло с хетерогенни винилови (PVC) настилки с уникален дизайн по проект. Настилката е издръжлива на износване, шумозаглушаваща, противоподхлъзваща, антистатична, антиалергична, трудно горима, безфугова, 100% рециклируема.

Автор


Яна Инджова

Възраст: 26

Университет: Университет по архитектура, строителство и геодезия

Специалност: Архитектура

Година на обучение: Година на завършване: 2015 г.