Проект 16: „Животни – герои от приказки“

Местоположение: Педиатрия: Коремна и гръдна хирургия, II етаж, София, България


за проекта


Настоящият проект е за оформление на интериорните пространства в детско отделение на УМБАЛСМ „Пирогов“, гр. София. Разработено е едното крило на втория етаж, като е развита темата „Животни – герои от приказки“. Идеята на проекта е изграждането на среда, която може да повлияе положително на децата и родителите им, въпреки, че това е болнично заведение. В проектното решение са предвидени рисунки по стените, както и занималня.
 
Проектът предвижда използването на светлозелени тонове, тъй като зеленият цвят се асоциира с жизненост, надежда, спокойствие и радост.
В това отделение подовата настилка се състои от два цвята светлозелено рулонно PVC, като двата нюанса са разделени от свободна вълнообразна линия, като в едната част е по-светлозелено, а в другата – по-тъмно. Белият окачен таван е растерен, с размери 60х60 см. Цокълът в коридорите е с височина 1,20 м и е решен в три цвята – светлозелено, тъмнозелено и жълта вълнообразна ивица в средата. Цокълът в другите помещения е със същата височина, но е в един цвят – светлозелено. Над цокъла, в коридорите, по белите латексови стени са изобразени животни - герои от приказки като Мечо Пух, героите от Алиса в страната на чудесата, Цар Лъв, 101 далматинци и др. Всички врати в отделението са бели, само вратата на занималнята е в зелен цвят.
 
Болничните стаи са светли, подът също е от светлозелено рулонно PVC, цокълът е в зелената гама, но мебелите са бели. Зелените възглавници на болничните легла и на леглата за придружители играят ролята на цветни акценти. По белите латексови стени има изсветлени изображения на някои герои като Nemo, Tweety и др.
 
В коридора, където е обособена чакалнята светлолилавите дивани представляват цветни акценти в композиционното решение.
Настилката в занималнята е решена в три цвята рулонно PVC – два различни нюанса светлозелено, разделени от вълнообразна линия, както и светлолилави кръгове с различен диаметър. Цокълът е в зелен цвят и тук е с височина 1,20 м.
 
В помещението има три бели масички, на които децата могат да играят, рисуват или четат, столчетата са лилави и жълти. Има възможност за прегрупиране на мебелите. Тук по стените има рисунки на героите от 101 далматинци. В помещението има стъпаловидна бяла секция, в която могат да се съхраняват книжки или играчки. Също така занималнята е оборудвана с телевизор и уредба.
 
Настоящото интериорно решение има за цел създаването на място, което да действа положително на малките деца, място което не се асоциира с типичната мрачна обстановка, място, което дава надежда. Концепцията, развита в проекта е изчистено решение, включващо малък набор цветове, но същевременно създаващо спокойна и жизнерадостна атмосфера у най-малките, а защо не и у по-големите.
Нонна

Автор


Нонна Сомлева

Университет: Нов Български Университет

Специалност: Архитектура

Година на обучение: 5