Проект 19: Конкурсен интериорен проект „Малки Герои“

УМБАЛ Пирогов, Педиатрия: Травматология и клиника по гастроентерология, София, България


за проекта


Идея и общо описание на проекта: Идеята за проекта „Малки Герои“ идва разбира се от желанието да направим света на нашите деца по – забавен, изпълнен с приключения и необременяващ. Болничното крило е едно от най – травмиращите за детската психика места, но тъй като посещенията там са неизбежни, то ние ще се опитаме да направим престоя и консултациите малко по – приятни и закачливи, като създадем свеж и позитивен интериор. Като цяло в проекта са заложени светли и не натрапчиви тонове и форми. Използвани са екологично чисти материали, като акцентът е върху настилката, проектирана и създадена по високи модерни технологии, специално да служи в полза на обществото. Разбира се използвани са постери, плакати и други елементи, разведряващи обстановката и създаващи усещането, че се намираме в приказния свят на феите и „Малките герои“. Заложени са забавни игри, тъч скрийнове, таблети, регистрационни и информационни табла, облегчаващи чакащите пациенти.
 
Използвани материали и техническа спецификация към тях: В проекта са заложени екологично чисти материали, които не само могат, а дори е препоръчително да бъдат използвани в едно болнично звено. За стените са заложени латекси и бои на водна основа, абсолютно безвредни и безобидни за човешкото здраве. Плакатите и тапетите са проектирани да бъдат произведени по специална латексова технология, машина разработка нa HP, чиито представители „Mirage Group“ любезно ми предоставиха необходимата информация за тях. Продукт на тази технология няма мирис и е безопасен, напечатаните изображения не се драскат - с нокът или тъп предмет – изображението не се разрушава и се чисти лесно от флумастери например. Еко солвентен печат вече е строго забранен в Европа по стандартите им за безопасност. А печат на водна основа с мастила е изключително скъп и непрактичен – има само ограничен тип материали подходящи за печат на водна база. Технологията е предпочитана при детски градини, болници, супермаркети и всякакви заведения за храна. Таваните са моделирани с пана ( 60 х 60 ), профили за окачен таван и гипсокартон 9,5мм, с включен изолационен материал минерална вата под скарата, върху която се монтира. Мебелите са изчистени и лесни за изработка, с дамаска или кожа в подходящи цветове към останалия интериор. По – голямо внимание обръщам на настилката, която е заложена за всички помещения, включително и коридорите. Настилката Marmoleum Real – “Fоrbo”, която присъства на Българския пазар и бе любезно предоставена и подплътена със сертификати за качество от фирма “LZ-Floor”, има изключително богата цветова гама и изчерпателна характеристика. Разработена е по модерна система, специално проектирана за управление на статичното електричество в чувствителни зони като операционни и болнични стаи. Настилката е напълно независима от влагата във въздуха. На кратко тя представлява 97% естествени материали, с двойна
запечатка Topshield 2 ( естествен полимер на водна основа ), състои се от три слоя, а основния компонент е юта. Покритието е разработено след специални дългогодишни изследвания, като някои от основните му функции е отделянето на процента светлина, който е в околната среда. По този начин по – светлата настилка не се нуждае от прекалено осветление на помещението. Повече информация за настилките прикачам в няколко отделни технически характеристики и спецификации, предоставени ми директно от производителя.
В проекта са използвани: 
  • За Чакалнята – Marmoleum Real 3251 – lemon zest, 3136 - concrete 
  • За Стаята за игра – Marmoleum Real 3244 Purple, 3136 – concrete 
  • За Болничната стая – Marmoleum Real 3136 - concrete
Елементите по стените са проектирани да бъдат изработени от Линулеум Bulletin Board, който също е произведен от естествени и възобновяеми суровини. Комбинацията от ленено масло, колофон и фино смлян корк - дава на Bulletin Board гъвкавост и устойчивост. Тази комбинация води до продукт с изключителна издръжливост. Този материал е идеален за коркови дъски, информационни табла и всички други повърхности, където се обменят идеи и информация. Bulletin Board не привлича прах и има антибактериални свойства. Това го прави по-практичното решение в класните стаи и хигиеничен избор в здравните заведения. В проекта е използван за декоразия с кръгли елементи върху стените в стаята за игра. В 3д визуализацията са използвани: в стаята за игра
  • Bulletin Board 2212 fresh pineapple
  • Bulletin Board 2213 baby lettuce
Чакалня – 22 м2 Свежи жълти и зелени тонове, наподобяващи трева и слънце в синхрон с изчистени малки дивани, тапицирани с кожа или плат, ще заредят положително и малки и големи. Обгърнати в постери и плакати на приказни герои и феи, по латексова технология, сякаш говорещи стени, ще привлекат вниманието и на най – немирния малчуган. Успокояваща и ведра обстановка. Интересна декорация на тавана с деликатно осветление и изпълващи въздуха и пространството пеперуди, биха оставили без дъх малките герои. Антибактериалната, цветна и безшевна настилка, заложена в проекта ще бъде пръв приятел в игрите и благодарение на антислип покритието си, малките крачета ще могат да стъпват без притеснение от хлъзгане или нараняване. Специално регистрационно табло, на принципа на таблет ще дава възможност на новодошлите пациенти да се регистрират като чакащи, като ще имат поглед върху предхождащите ги. В същото време подават информация към специализиран персонал, който с помощта на информационни табла ще съобщават на чакащите за поредността, по която ще бъдат приемани. По този начин малките пациенти и техните придружители ще знаят с какво време разполагат, преди да бъдат повикани, за да могат да се прехвърлят и запълнят времето си в най – интересната част от болничното крило – а именно зоната за игра.
 
Зона за игра – 16 м2 Всички знаем колко отегчително би било чакането пред лекарския кабинет...е....какво по – добро от място за забавление, което да накара децата да се отпуснат и да поиграят. Комбинация от няколко цвята и приказен тапет, изработен по латексова технология. Продукт на тази технология няма мирис и е безопасен, напечатаните изображения не се драскат - с нокът или тъп предмет – изображението не се разрушава, и се чисти лесно от флумастери например. Технологията е предпочитана при детски градини, болници, супермаркети и всякакви заведения за храна. Настилката отново е Marmoleum Real – абсолютно подходяща, дори препоръчителна по своите характеристики за здравно лечебно заведение. За по – големите са на разположение маса с тъч скрийн, където могат да се възползват от забавни игри и „Не се сърди човече“, което е с големи размери, на принципа на табло, на което се следи цялата игра, която децата ще играят индивидуално от таблети. За малчуганите в проекта са заложени къщичка за игра, топки и безброй играчки, които ще разведрят обстановката. Декоративните кръгове по стените са антистатичен продукт, отново екологично чист, безвреден, антибактериален и цветен продукт - Bulletin board.
Болнична стая – Съобразявайки се с условията и имайки в предвид вида на сградата, тук заложените цветове са в успокояваща гама, меки, не натрапчиви и в същото време свежи. Комбинация от светла маслина, бледо жълто и праскова е приятна и за двата пола. Като цяло в това помещение няма игри и забавления, това е мястото където децата ще могат да преминат през своето лечение в една спокойна и приятна обстановка. Стената срещу болничното легло е проектирана в няколко цвята, като крилата в ляво и дясно от телевизора могат да се изработят от ПДЧ и МДФ и да се използват за гардероб. Специално информационно табло подава информация и списък със задачи на малките пациенти и техните придружители. Така например може да се покаже на детето какво предстои през деня. В проекта са заложени тапети в сиво – бежова гама, изработени по латескова технология и настилка “Marmoleum Real“ отново в горе споменатите нюанси.

Автор


Ралица Няголова

Университет: Стопанска академия „Д. А. Ценов“

Специалност: Международен бизнес и мениджмънт

Година на обучение: Година на завършване: 2016 г.

Месторабота: SmartDesign