Проект 3: Интериорен проект „Герои на седемте морета"

Част от конкурса ‘Малки герои’ на Америка за България и Академия Градът, София, България


за проекта


Това е дизайн предложение опитващо се да използва изцяло и да се базира напълно на темата, зададена от организаторите.

Тръгвайки от въпроса: "Кои са седемте морета?", чрез проучвания за научното им значение се получават отгтовори, на които се базират палитра, ориентири, илюстрации и потенциален път на движение на ползвателите на етажа.

Идентифицирани са седемте водни обема, тяхната фауна и големина, с което те стават част от дизайн подхода. Всяко помещение на етажа приема един воден обем, сдвоение на базата на големата на океаните и на помещенията. Чрез създаването на основна първостепенна палитра, основана на цвета синьо - цвят най-често свързван с морската вода - се обозначават отделните помещения, с което се спомага и за образуването на физически Wayfinder в два елемента: а) всяко помещение е с тон на синьото, с който могат да бъдат боядисани стените на височина 1.20м; б) всички тези тонове се гравират в линолеум като дизайн ориентири, следващи пътя на пациента от входната врата до съответната му цел.

Изборът на линолеум като материал за подово покритие на целия етаж се базира на факта, че той е широко-използваем в здравната сфера по света, поради качествата му на издръжливост спрямо кръв, урина и физическо натоварване. Друга основна причина за този избор е, че от всички материали, в него най-лесно може да се отрязват участъци и да се запълват с линолеум в други цветове и форми.

Мебелите за обзавеждане, избрани в предложението, съответстват идеи, идентифицирани в проучвания по темата и в комбинация с елементи от проучванията за всеки океан поотделно. Също така са взети примери от световен мащаб за по-неформални, цветни решения, с разчупени форми или окачени на тавана, които могат да спомогнат за направата на атмосферата на болничното отделение по-приятна за децата и техните родители едновременно.

В дизайнът са добавени интерактивни бордове, на които могат да бъдат инсталирани интерактивни програми за деца с тъчскрийн, както и просто анимации, когато бордовете не са в употреба. Предложението отделя голямо внимание и на илюстрациите и постерите, които биха се сложили на стените, като ги разделя на две групи: а) илюстрации, взети от анимации, популярни при децата като Ледена епоха и Мадагаскар; б) илюстрации, рисувани от български дизайнери по стените в енциклопедичен вид, давайки възможност на млади български таланти да покажат своите възможности и да получат поле за изява и популяризация. Има се предвид, че възрастовата група на пациентите в детското отделение е 0-18 години.

Цялостната идея на предложението е пътят на пациента от точка А до точка Б в рамките на този етаж да се превърне в спокойно посещение за родителите, с лесни ориентири към различните помещения, и забавна и поучителна визита при специалисти за децата.

Автор


Констанца Иванова

Университет: Оксфорд Брукс

Специалност: Архитектура

Година на обучение: завършила 2016

Месторабота: Boyle+Summers Ltd.