Проект 14: "Супергерои"

Педиатрия: Коремна и гръдна хирургия и кърмачно, София, България


за проекта


В настоящата разработка са решени съществуващите интериорни пространства – коридор, места за изчакване и стаи за пациенти, без да се променя разпределението на етажите.

Използвани са материали и похвати, които не утежняват бюджета, но в същото време с изключителен ефект за постигане на комфортно пространство, както за децата така и за придружителите.

За оформянето на пространството сме използвали зониране на помещенията. То се изрязява както в цветово отношение, така и в избор на супергерой от комикси и телевизия.

- зелено - зона за деца от 0-7 години / супергерой - зеления фенер/

- червено - зона за тинейджъри 12-18 години / супергерои - светкавицата, спейдърмен/

- синьо - зона за деца от 8-12 години / супергерои - супермен, капитан америка/

- жълто - санитарни и обслужващи помещения /супергерой батман/

Акцент в решението на всички помещения е използването на PVC настилки, тъй като те имат висока издръжливост и хигиена. При полагането им се използва технология, при която не остават фуги, а това дава възможност за разнообразен дизайн и помещенията остават изключително лесни за поддръжка.

В подбраният бял цвят на настилката, придаващ чувство за чистота, са изобразени емблемите на супер герои и цветни кръгове. Той позволява да бъде комбиниран с всички цветове и се използва за елементите, които искаме да останат незабележимии да останат като фон.

Фокусирано е върху постерите по стените /извадки от комиски и детски филми с популярни супергерои/, цветовите решения на зоните, детайлите в пода /логота на супергерои/, както и на местата за изчакване и игра.

В коридора, където са позиционирани и местата за изчакване е поставена и етажерка с детски книги и комикси.

В изграждаенто на пространствата в стаите за пациентите и интериора са важни и интерактивниете игри. Формално, в настоящия проект те са разделени на 6 типа подробно описани в таблата.

Изграждането на интериора на детската стая е много трудна задача и е свързана с познаването на желанието на децата и техните потребности. Оформлението на едно такова помещение може да повлияе положително върху развитието на въображението и креативността на детето. Интериорът осигурява комфорта, уюта и превръща стаята в мястото, което децата обичат. Именно поради това ние обърнахме специално внимание в подбора на цветове и материали ( за стени, под и мебели), подбор на декоративни елементи. Подбрахме по- ярки цветове: зелен, розов, син, жълт , лилав и др.

За декорирането на стените са използвани тапети, латекс, фото тапети, стикери, рисунки и др.

За създаване на уютна обстановка, стените на пациентските стаи за деца от 0-7 години са решени в светли жълто- бежови цветове. Те се асоциират със слънчевата светлина, което ги прави подходящи за декорация на стаи за момичета, и за момчета.

За интериора на тийнейджърската стая са използвани сини цветове. Въпреки, че синьото е естествен избор за много момчешки стаи, то може да се използва и в стаи за момичета. Небесносиният цвят създава спокойна обстановка в една детска стая и изпълва помещението с приятна и балансирана енергия. Използвали сме фототапети със популярни герои и тапети от страници на комикси за акцент.

За да се спести място, вместо кушетки, за посетителите предвиждаме кресла, който могат да се разтягат до необходимите размери за спане на един човек.

Основи цели на проекта:

-              Да се придаде усещане за спокойствие и уют максимално близък до домашния.

-              Да се надвие усещането за безпомощност

-              Да се помогне на децата да придобият увереност и самочувствие

-              Да се улесни комуникацията с децата

-              Децата да играят и да се учат (вкл. да запознават с процедурите по подходящ и по-малко стресиращ начин)

Автор


арх. Силвия Миткова - Лисева

Месторабота: Пентахрон ЕООД