Проект 6: "Герои на седемте морета"

Партерен етаж, София, България


за проекта


        Посещението на болнични заведения не е от списъка с любими места на малки и големи, но има моменти, в които това се налага. Често срещана сцена е родител, чакащ пред кабинет с едно малко и любопитно човече, чиято енергия е безкрайна и набързо грабнатата количка/кукла в суматохата, не може да задържи вниманието му за повече от 5 минути. След изтичането на тези минути следва многократно повтаряне на следните въпроси : “Колко още ще чакаме, скучно ми е!”, “Кога ще дойде нашия ред?”, “Защо не е наш ред,  искам да се прибирам и да си играя, тук ми е скучно!” и др.

         Хората, занимаващи се с архитектура и дизайн, чрез съвместна работа с педагози и психолози, не бихме могли да съкратим престоя на децата и техните родители, но можем да допринесем да бъде по-приятен, а защо не и образователен?

         Проекта, който представям е базиран на теорията за учене чрез игра. Детската регистратура е преобразена в дъно на море, а персонала, обслужващ рецепцията е настанен в подводница. В коридорите са поставени интерактивни полусфери, чрез които децата могат да научават любопитни факти за морето и обитателите му, а след това да поиграят. Част от местата за изчакване са превърнати в кътове за игра, оборудвани с тематични мебели и аксесоари, съобразени с възрастта на пациентите. Някои от предвидените игри са “Бойни кораби” – в голям мащаб, “Морско Лего” и сензорни маси, които са част от философията на Мария Монтесори. По част от стените са поставени “писти” за малките пациенти, любители на автомобилите. В окачения таван са монтирани прожектори, с инсталиран софтуер, позволяващ децата да се забавляват, докато играят игри и същевременно да изучават заобикалящия ги свят.

        Стените и подовите настилки са предвидени да бъдат изпълнени от антибактериални повърхности. За интериорното оформление са избрани светли цветове с оглед постигане на по-голям коефициент на отразяване на светлината. “Рисунките” по стените наподобяват детска рисунка, с цел да предразположат малките пациенти и да се почувстват в приятелска среда.

Автор


Деляна Кирова

Университет: НБУ

Специалност: Архитектура

Година на обучение: Година на завършване: 2015