Проект 20: „Приказни герои“

Педиатрия: Травматология и клиника по гастроентерология ет. 3, София, България


за проекта


 

Вдъхновение:

Бългаското народно творчество е един бездънен кладенец на вдъхновение, ето защо когато прочетохме темата „Приказни герои“, първото заглавиe, което се появи в съзнанието ни беше „Тримата братя и златната ябълка“. Сещайки се  за още народни приказки, с които сме отраснали, стигнахме до идеята, да използваме богатството на българското творчество  в  интериорното пространство на Педиатрията в “Пирогов”.

Проблеми и техните решения. Развитие на идеята.

Главният проблем, който трябва да бъде решен при проектиране на болнично отделение за деца е, как  може интериорното пространство да помогне на едно дете да забрави, че се намира в болница. Решението, което предлагаме е въвеждането на малките герои, не в поредната номeрирана болнична стая, а в света на приказките.  Този свят започва, още на входа на етажа, в чакалнята, където децата са посрещнати от  мистичното Самодивскo хоро. Mинавайки по коридора, могат да влязат не в “Стая №4”, а в приказката “Златното момиче.” Заменили сме номерацията на всяка от стаите с име на различна приказка. За всяка стая е предвидена по една изрисувана стена с епизод от съответстващата й приказка. Също така народните мотиви, под формата на фризове, допринасят за  постигането на една хармонична среда, в която всяко дете ще може да се запознае не само с една народна приказка, но и с различни обичаи, облекла, елементи от българския фолклор. 

Характеристики на материалите.

Използваният материал за пода на всички болнични стаи, включително и занималнята е  хомогенна  (еднопслойна) ПВЦ настилка. Притежават изключителни антистатични,  бактериостатични и фунгистатични свойства. Монтират се безфугово (чрез термозаварка на  снадките) за по- добра хигиена и лесно почистване.  Настилка изключително подходяща за болнички заведения. За коридора,чакалнята и други помощни пространства предпочетената настилка е керамични плочи, а за лекарските и сестринските кабинети - ламиниран паркет. Стените са обработени с екологичен миещ се латекс с иновативна формула .Без миризма и вредни летливи вещества. С UV филтър за дълготрайна защита на цвета. С висока покривност, здравина, устойчивост  на миене и триене. Предвидено е използването на растерен окачен таван с плочи 60x60см, и на декоративен окачен таван в болничните стаи.

Специално внимание е обърнато на всяка една рисунка, която отговаря на съответната приказка във всяка стая. Пледложен е един по-съвременен поглед върху познатите ни герои. Чрез използването на пъстри цветове, детайли по стените и различни приказни елементи по мебелите,целим да пренесем всеки един малък герой в света на приказките, защото вярваме, че подходящо създадената среда, е една от предпоставките  за бързото възстановяване на всеки малък пациент.

 

Автор


Гергана Асенова, Стела Папазова

Университет: УАСГ

Специалност: Архитектура

Година на обучение: Година на завършване: 2016