Проект 8: Тема "Герои на 7-те морета"

Тема "Герои на 7-те морета", София, България


за проекта


Цялостната концепция за интериорния дизайн на УМБАЛСМ „Пирогов“ е да отрази темата „Герои на 7-те морета“, чрез множество инсталации за игра и декорации, провокирайки детското въображение и превръщайки пространството в истински детски оазис.

Оформлението на пространства и отделенията създава баланс между райони с малко сензорна стимулация, в която детето може да се оттегли, за да се радва на неприкосновеност на личния живот, като например стаите за пациенти, както и области, където децата могат да търсят повече стимулация с възможности да взаимодействат с други и да участват в различни игри.

Рецепцията представя темата пристанище и тя е първото помещение, което потапя посетителите в приказния свят. За цветовото й решение използваме нюанси на синия цвят, червено, беж и дърво, които асоциират с темата за морето. Самата рецепция е решена под формата на кораб. В помещението са разположени още инсталация за игра имитираща фар, сядания за деца под формата на лодка, китове. Подът е решен чрез преливащи нюанси на синия цвят и беж, като по този начин напомня за море и бряг. За подиума водещ към спешния кабинет пък използваме дърво и декорации като рибарски мрежи и пояс, като търсим асоциации за корабна палуба. Мекото сядането е решено  в моряшки цветове- бял, син и червен.

Чакалнята пред кабинета на завеждащ отделение отново презентира темата море, но този път е решена като корабокрушение. Подовата настилка е подобна на тази в рецепцията, преливаща от син цвят към беж, като напомня за море и морски бряг. Стената към лекарския кабинет е решена с тапет, наподобяващ кораб (раиран с люкове), а на противоположната страна на помещението е разположено меко сядане и инсталация на палма, напомнящи за остров в морето.

Стаите за пациенти от своя страна пък са решени много по семпло и функционално. Поради малката си площ, те са превърнати от стаи за двама, в единични. По- този начин остава зона за меко сядане, предназначено за срещи със семейството.

Автор


Владимир Енчев, Тоска Калинова

Университет: ВСУ

Специалност: Архитектура

Година на обучение: 5-та