Проект 29: Катеравис

Александра Димитрова, Национална художествена академия, София


за проекта


Катеравис е модулна система за игра, предназначена за обществен интериор. Тя може да бъде адаптирана към различни помещения и бюджет.

Системата е проектирана на базата на триъгълна модулна мрежа,  която дава безбройни възможности за разгръщане на съоръжението в една или повече равнини. Разнообразните решения, правят всеки проект уникален, но лесно разпознаваем, като продукт.

Съоръжението е подходящо за групови и индивидуални игри.

КАТЕРАВИС развива сензо-моторните и социалните  умения на децата. Подпомага развитието на ловкостта, вестибуларния апарат, контрола над тялото, координацията на мускулните групи, издръжливостта и ориентацията.  Ажурната структура помага на децата да привикнат към отворени пространства и височини и предотвратява развитието на фобии в бъдеще.

МАТЕРИАЛИ

Модулни клетки:

- тръбна конструкция

- платформа

- обезопасителна мрежа

Тунели свързващи платформите :

-  мрежа

- пенопласт  

- износоустойчив  винил

- стоманени въжета

Цветове

Всеки елемент на съоръжението има  своя цветност, което дава много възможности за цветови комбинации.

Тръбната конструкция е с прахово покритие. То е безвредно  и устойчиво при експлоатация.

Стъклопластът се тонира в маса, в множество нюанси.

Ударопоглъщащото покритие  също се тонира в маса, може да бъде в същия цвят като стъклопласта, в друг нюанс или в контрастен цвят.

Меките елементи са тапицирани с винил, предлаган в много цветове.

Препоръчително е мрежите да са неутрални.

Съоръжение1: едно ниво, малка денивелация между елементите, за деца  7-12г.

Специфично е окачването върху констурция от колони и въжета.

Има 6 модула на три височини с малка денивелация. Съоръжението е с един вход/изход. Цветовете са съобразени с активната среда. Тунелите са в зелено - то успокоява и балансира натовареността на обстановката. Като контрапункт се явяват цветните дъна на клетките. Мрежите са неутрални, за да не претоварват визията на съоръжението.

Съоръжение2:  две нива, със 2 зони: 5-7 год. и 7-12 год.

Зона 5-7г. има свой вход/изход, за да се избегне изгубване на дете. Композицията се развива в една равнина, с денивелация между входа и останалите елементи. За достигане на нужната височина има междинен модул. За улеснение при изкачване са поставени мрежи за катерене. Цветове: коридори - зелен, тръбна констукция - жълт, мрежа - неутрална.

Зона 7-12г. е по-голяма, има собствен вход/ изход. Композицията се развива на две нива. Към всяко ниво има междинен модул с мрежи за катерене. За да се обединят визуално двете зони и тук цветовете на коридорите и  мрежите  са същите, тръбните конструкции се променят във височина: входно ниво - жълт, междинни клетки и първо ниво - оранж, второ ниво - червен.

Проектирано е специално осветление. Дългите тесни тела и тяхното разположение акцентират върху модулната мрежа и осигуряват максимална осветеност. Осветителите  формират тръгълник около всяка клетка и осветяват  модула отстрани, а не отгоре.

Съоръжение3:  три нива за деца от 7/12г.

Първото ниво е по-ниско и дава сигурност и спокойствие на по-малките деца. Изкачването на по-високо ниво  е чрез преходни модули. Етажите са разграничени по цвят от долу на горе - жълт, оранж и червен. Съоръжението има по пет модула за всеки етаж -  на първо и второ ниво петата клетка е преходна към следващото ниво.

 

Автор


Александра Димитрова