Проект 38:FLOW STADIUM

Виолетка Славова, Алесандра Ди Стефано Грималди, Politecnico di Milano, Милано


за проекта


Мастърплан

Пост-ЕКСПО 2015 в Милано

Проектът е разработен в две фази: създаване на нов градоустройствен мастърплан за зоната на ЕКСПО 2015 в Милано и изработването на концепция и технически проект на основния обект на интерес–новия стадион в Милано.

Концепцията на новия мастърплан се заражда от паметта на ЕКСПО 2015 – запазването на някои ключови сгради (Павилионът на Италия), както и на двете водещи пешеходни и технологични оси Кардо и Декуманус; проектът ги съчетава с предвидения по задание нов градски парк на Милано.

Инфраструктурата като катализатор

Предизвикателството идва от факта, че зоната е заобиколена изцяло от инфраструктурни артерии: магистрали и железопътни линии, които „отрязват“ бъдещия парк от тъканта на града и го обричат на изолация и спорадично използване. Тук към решението допринесоха теориите на Джейн Джейкобс и Кевин Линч за „пределите“–специфични зони на града, които при правилно третиране могат да се превърнат от граници в „снадки“. На тази база беше определено местоположенито на парка, както и основните му функции, за да се създаде атрактивно ново преживяване за жителите на Милано.

Квартал–експеримент

Новата функция на парка продължава темата на ЕКСПО 2015 „Енергия за живот“ и го превръща в проект-прототип, тестващ възможността цял градски квартал да има нулев енергиен отпечатък. В сърцето на парка е университет с изследователски център за енергийно потребление, чийто основен фокус са строителството и транспорта като основни консуматори на енергия. Центърът тества научните си хипотези директно върху самите сгради и безпилотния транспорт в зоната и управлява генерирането и консумацията на енергия в целия квартал.

Дизайн стратегия

Основният обект на проекта и на мастърплана е новият стадион на Милано „Flow Stadium” (Стадионът – Поток), с капацитет от 40 000 зрители. Проектът разполага стадиона на централната ос на Декуманус като идеята е неговата присъща мащабност да не прекъсва потока на хората, а да ги подканва да ползват стадиона дори при отсъствие на спортно събитие. Стадионът среща потоците хора от Кардо и Декуманус и ги обединява във височина чрез 4 рампи обгръщащи стадиона. Рампите служат за достъп и евакуация по време на събития, но са достъпни и ежедневно; те се обединяват в наблюдателна пасарелка на нивото на втория пръстен трибуни, от която се вижда навътре–игралното поле в самия стадион или навън–панорама на Милано и Алпите.

Смисълът и движението на всяка една от рампите е подчертано от аналогично движеща се червена прозирна ивица по фасадата, която защитава от преки атмосферни влияния, без да затваря напълно фасадата. Ивиците акцентират панорамните качества на изкачващата се пътека и едновременно дефинират архитектурния образ на сградата.

Основен проблем на стадионите днес, от икономическа и социална гледна точка, е ниската посещаемост и използваемост на сградите извън спортните или концертни събития. Рампите, заедно с цялостната функционална програма на Flow Stadium са проектирани с цел да повишат с 40% използваемостта на сградата, трансформирайки я в оживено притегателно място, дори при отсъствието на футболни мачове.

Конструктивно, стадионът се състои от две независими части: трибуни и покрив. Покривната конструкция е висяща, с окачени PVC мембрани на мрежа от стоманени въжета и колони, докато трибуните са изпълнени от стоманобетон с олекотени подови плочи.

 

 

 

 

Автор


Виолетка Славова, Алесандра Ди Стефано Грималди