Проект 40: Експериментална бирена градина - Villa Zarry - старата изба - Castelmaggiore, реконструкция

Георги Панчов, УАСГ, София


за проекта


   Конкурсният проект има за цел да създаде една нова интерпретация, пространство, функция, които да вмести в една съществуваща сграда – стара изба, принадлежаща към комплекс. Задачата е тази изба, заедно със съществуващия парк, да бъдат превърнати в експериментална бирена градина.

   Старата изба (стоманобетоново хале със странично горно северно осветление) е част от комплекс (Villa Zarri, параклис, обслужваща сграда, паркинг за 116 автомобила и голям парк), който има дългогодишна и значима история. Датиращ от 1578г., реставриран през XVIII в., след II световна война имотът е закупен от фамилията Zarri, които дават на Червения кръст да ползват една от сградите за подслон на пострадали хора от войната. По-късно те реставрират отново вилата и я връщат към старото й предназначение, а именно за пивоварство и провеждане на различни събития.

   Сблъсъкът на историческото (история, събития, фасадата на Villa Zarri в класически стил) с новото, съвременното решение на пространствата, материалите, е плюс за пространството. Посетителите по този начин отчетливо биха разграничили старо от ново. Влизайки през едно малко приемно пространство, те се озовават в едно доста по-голямо (изложбено), което има за цел да събере историята, различни артефакти и налична информация, които да сподели с посетителите по начин, по който те да усетят атмосферата на миналото още с влизането, като за това спомага и оставената съществуваща тухлена настилка и бетонов финиш на конструкцията. От това пространство има визуална комуникация към намиращата се в средата на сградата лаборатория (пивоварна), като нейното местоположение не е случайно. Зонирана е там, за да може по този начин към нея визуална комуникация да имат всички други функции. Ресторантът е на 2 нива, с демонстрационна кухня и с изглед към парка. Идеята за дегустационната зала и материалите като подсветнато матово стъкло, светла масивна дървесина, стомана, медна ламарина, саморазливна настилка,  меко пръснато сядане с жълта кожа и т.н. идват от изпотената чаша пиво с няколко см. пяна отгоре. Целта е да се създаде конкретна атмосфера и усещане, особено във вечерните часове. В магазина, посетителите имат възможност да избират от няколко вида производители на пиво от региона и да опитат даден продукт преди да го закупят. Има и многофункционални пространства, които могат да бъдат използвани за лекционни зали, различни състезания, конференции, събирания, временни изложби и т.н. Лабораторията (пивоварната) е снабдена с пасарелка на второ ниво, по която посетителите могат да минават свободно и да наблюдават технологичния процес на пивоварството. В парка се организират няколко павилиона за храна, пиво и напитки в едно уширение, което е пресечена точка и изгледна площадка към Villa Zarri и към старата изба.

   В основата на проекта стои създаването на едно такова съвременно пространство в историческа среда, където посетителите да могат да се насладят на качествено пиво, храна, културно и мултимедийно преживяване, архитектура и ценности.

 

Автор


Георги Панчов