Проект 46: Изложбен център Fab Lab

Деси Парлапанска, ВСУ“Любен Каравелов“, ,


за проекта


Новият комплекс на квартал Младост ,София  е смесица от множество различни активности. Вярвам, че всички те трябва да заработят заедно, за да създадат едно наистина активно средище на култура, изкуство, развлечения и работилници за деца. Акцент тук са децата и изкуството.

Предлагам създаване на полупространство, което да донесе усещането, че сме включени в спектакъла на общото оживление, още с приближаването към сградата. Затова теренът около сградата се занижава амфитеатрално до котата на пода, на полувкопаната сграда. Така се получава много интересен външен, пълен със зеленина, комплекс с място за външни изложби, обърнат към една обща сцена за изява, гледаща също към вътрешното пространство на сградата. Идеята на комплекса е да може той да играе ролята на един обединител на квартала, като свърза безпрепятсвено обществената и жилищната зона. Така, че децата идващи от училищава и детските градини от района и околността да бъдат улеснени в достъпността на центъра.

Този културен център е изцяло остъклен и създава усещането за преминаване на зеленината през пространството на интериора. Усещането за флуидно движение се подчертава от затревените рампи, които качват публиката нагоре, върху зеления покрив. Предлагам пълноценно използване на покривното ниво, което се превръща в основна площ за уърк шоп, хепънинг и разбира се за рекреация и панорамно възприемане на зеленината в парка и гледка към Витоша. Цялото пространство около сградата е затревено.

Много важен момент в концепция е добрата връзка на интериорните и екстериорни пространства на комплекса. Вярвам, че така се постига чувство за отвореност и простор, което ще помогне за създаване на една арт среда, както и за отприщването на креативността. Акцент в интериора са обособените пространства за дигитална фабрикация на второ ниво. Това е нещо ново и уникално за нашата страна. То прави всяко дете уникално. Това е мястото, където занаятчиите се срещат със съвременните мейкъри, които използват дигиталната фабрикация за създаването на иновативни продукти. Тези пространства в сградата ,,fab labs‘‘  за дигитални технологии, ще могат да бъдат използвани от всеки един, за да проектира и изработва всичко. Фаб лаба е място за обучение и иновации: място за игра, за създаване, учене, наставляване и изобретяване.

Вярвам, че създаването на подобен тип сграда е от огромно значение за града. Тя ще даде възможност на всички деца и хора в сферата на изкуствата да се изявят и да бъдат уникални. Ще се създаде една креативна интердисциплинарна атмосфера, много необходима за всяко арт-средище.

 

 

Автор


Деси Парлапанска