Проект 59: Жилищен комплекс от затворен тип в с. Владая

Петър Петров, УАСГ, София


за проекта


Цел на проекта:

         Проектът обект на разработка представлява  жилищен комплекс от затворен тип в с. Владая. Комплексът предлага 51 еднофамилни и 10 редови къщи за хора с изисквания към средата и стандарта си на живот.

         Уникалната природата, провокира идеята на автора да се възползва максимално от нея. Територията, на която се  намира  имота, осигурява панорамни гледки към обкръжаващата природна среда.

         Водещи идеи при проектирането:

- Запазване на дадености на терена, за получаване на симбиоза между архитектурата и природата

- Качествена инфраструктура и строителство

- Осигуряване на необходимия комфорт на живот

Местоположение:

         Комплексът се намира в с. Владая /вилна зона Приплат/. На изключително комуникативно място, в близост до гр. София и на минути от гр.Перник, комплексът е подходящ за хора,  които искат да живеят извън града в добра заобикаляща среда и чист въздух, но същевременно да имат бърз достъп до града.

Градоустройство:

         Градоустройственото решение  цели  да запази характерните дадености на терена и чрез тях да се формира и обликът на комплексът. Идеята за минималната намеса е осъществена чрез изграждането на единствен пътен възел, около когото са ситуирани всички жилищни сгради в компелкса. Обилната растителност на територията на комплекса е максимално съхранена и допълнена с нова растетелност. Парковата среда е място за социални срещи и спорт  в комплекса. В непосредствена близост до зеленото ядро се намира и сградата с обслужващи функции на комплекса: магазини, банков клон, ресторант, спа-център, козметичен и фризьорски салон.

Жилищни сгради:      
         С внимание към детайла са проектирани 3 еднофамилни къщи, които впечатляват със  съвременната си визия и добра фукционалност. Нивата на къщите, следват естествения релеф на терена.Всяка една от къщите е проектирана спрямо нуждите на семейства с различен брой членове, но със сходен вкус към дизайна и архитектурата. Всеки един от проектите цели силна визуална връзка с природата, създадена чрез богато остъкляване на помещенията. Нужната им слънцезащите е решена чрез слънцезащитни ламели, които са на релси, и подходящо допълват архитектурата. Архитектурния облик  на самият комплекс е в унисон с природата. Използваните фасадни материали по къщите са стъкло,метал,камък,дърво, а цветовото решение е в цветовете бяло,сиво и кафяво. Съчетанието им със обръжащавата среда създават чувството, че всеки проект е създаден за конкретното място и се вписва уникално в средата си. 

 

 

Къща № 1

Основа идея е сградата да е по- затворена към улицата и по-отворена към вътрешния двор на имона. Къщата е разположена на стръмен терен, който е предпоставка за терасиране на сградата по терена. Сградата е с изложение Изток- Запад,. Има директна връзка от предната част на имота до вътрешния двор чрез външно стълбище. Главният вход към сградата е от към Запад,  като директно с влизането си, на кота ±0,00,човек попада в голямо представително антре с отворена гледа навън. На нивото са разположени и гардероб, техническо помещение и паркинг с 3 паркоместа. Ниво по-надолу на кота -3,00 е разположена просторна дневна с трапезария,отделна кухня със склад, перално помещение със санитарен възел, склад за цялата къща, и две детски спални със отделен санитерен възел. На последното ниво – 6,00 са разположени  родителската спалня и още една детска спалня, спортна зона: фитнес и сауна, както и лятна дневна и външна трапезария с връзка към външния басейн.

Къща №2

В нея лайт мотивът е главният вход -  изявен и въздействащ. Сградата е разположена на терен с денивелация посока  Изток- Запад, което помага още повече за влиянието на акцента в нея. На първо основно ниво ±0,00 са разполежени: комбинирана дневна с трапезария, отделна кухня, санитарен възел и гардероб. От кухнята и дневната се съществява директна връзка с външния басейн, външен кът за хрананен и двора, който е богато озеленен. На второ ниво +3,00 са разпположени: родителската спалня с гардерно помещение и собствен санитарен възел, както и 2 детски спални с отделни гардеробни помещения и общ санитарен възел. В подземното ниво се намира гараж за 2 коли, техническо и складово помещение.

Къща №3

                   При нея денивелацията на терена, от Изток на Запад, води до частично вкопаване на сградата в терена, Това съчетано със челната фасада,което се явява северна, са предпоставка за една по затвореност към улицата, и силна връзка „вътре-вън“ към двора. При влизане в къщата се осъществява директна визуална връзка с вътрешния двор. На нивото се намират гардеробно със санитарен възел,гараж за 1 кола, складово помещение,  дневна с трапезария и кухненски бокс. Преходът към горното ниво се осъществява с интериорна стълба през дневната. На ниво +3,00 са разположени родителската спалня със собствено гардеробно помещение и санитарен възел, детска спалня със собствено гардеробно помещение, санитарен възел и втора всекидневна.

Автор


Петър Петров