Проект 73: Синестезия –Synesthesia

Гергана Николова, Лесотехнически университет, София


за проекта


Вдъхновението за идейния проект и цветовата гама на музикалната школа идва от идеята за единство между хармония, звук и светлина. Синестезията [от гр.  syn “заедно” и aishesis  „усещане“] означава смесено възприятие. Едно сетивно възприятие или идейна представа предизвиква в съзнанието си същевременно друга представа от сетиво, което не е било стимулирано.

Хармонията присъства и се възприема чрез цветовете по фасадите, чрез музика, чрез светлина. Същевременно музиката и светлината присъстват и в хармонията. Музиката е изкуство, което изразява идеи/чувства, чрез хармонично съчетани звукове. Цветовете на фасадите; светлината, която се отразява в тях; музиката, проникваща през стените - създават у нас усещане за хармония и душевен мир.

Фасадното решение e както иновативно, така и практически осъществимо. То е приложено за музикална школа със стъклени вълнистообразни прорези, олицетворяващи звуковите вълни и осигуряващи проникването на естествена слънчева светлина в помещенията. Проектирани са и водни огледала, които създават илюзия за продължение на вълнистообразните прорези по фасадите. При дизайна на алеите е използвана настилката Pastella - охра от Semmelrock stein+design®, успешно кореспондираща със цветовата гама на фасадите на сградата.

За разработването на цветовата схема използвах каталога за фасадни цветове Baumit Life®. Избраните от мен цветове са в жълто-зелената гама, която вдъхва живот, свежест и топлина и същевременно вписва сградата хармонично в обкръжаващата я околна среда. Наименованията са взети от RAL система за описание на цветове, създадена в Германия през 1927г. и намира широко приложение в цяла Европа, а номерата – от каталога на Baumit Life®. Степенувани са плавно от по-тъмен към по-светъл тон: маслинено жълто - 1141, лимоново жълто – 1151, светла слонова кост – 1156 и сивкаво бяло – 1139. 

Автор


Гергана Николова

Специалност: Ландшафтна архитектура